ЕК може да спре износа на ваксини към Великобритания и САЩ

OFFNews 17 март 2021 в 15:29 1899 0

Снимка Etienne Ansotte/EC - Audiovisual Service

Европейската комисия обмисли да ограничи износа на ваксини срещу COVID-19 към Великобритания и САЩ. Това се разбра от думите на председателят на комисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция след обявяването на плановете за създаването на Дигитален зелен сертификат за пътуване в ЕС.

Тя каза, че може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат такива препарати и онези, където броят на ваксинираните е по-голям от дела на имунизираните в ЕС. Нищо не бих изключила оттук нататък, ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания.

Трудно е да обясним на нашите граждани защо изнасяме ваксини в страни, които също произвеждат ваксини, но не ги изнасят, каза тя. Във Великобритания се произвеждат ваксините на "Астра Зенека", но износът им към беше почти спрян, докато не се ваксинират британците, въпреки подписания договор с ЕС.

Човешкият живот, свободите, икономиката, зависят от това, обобщи тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в последните шест седмици ЕС е изнесъл 41 млн. дози ваксина към 33 страни. Очакваме реципрочност, добави тя.

Сред страните, получили ваксини, произведени в ЕС, са Великобритания, Канада, Мексико, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Чили и Малайзия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови