Сертификатът за пътуване в ЕС ще е за ваксинирани, преболедували и тествани

Всяка държава сама ще решава дали да признава ваксини неодобрени в ЕС

OFFNews 17 март 2021 в 15:01 6085 2

Снимка tienne Ansotte/EC - Audiovisual Service

Председателят на ЕК Урсула Фон Лайден

Дигиталният зелен сертификат за пътуване в ЕС ще е не само за ваксинирани срещу COVID-19, но и за преболедували и имащи негативен PCR тест. Това съобщи днес Европейската комисия, като представи днес законодателно предложение за въвеждане на сертификата.

Предвижда се всички ваксинирани с препарат одобрен в ЕС да получават сертификата, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Европейската комисия предлага удостоверението за ваксинирани и преболедували коронавирус да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за ковид по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване. Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията. Използването на новите документи ще бъде прекратено следа като Световната здравна организация обяви край на извънредната епидемична обстановка.

Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

ardjuna

17.03 2021 в 17:40

Къде беше СЗО, когато дойде Птичия грип? И въобще, къде бяха всики правителства, без оглед на географско положение, когато върлуваха през последното десетилетие, също толкова страшни вируси и бастерии, да не ги изброявам всичките, можете да си направите справките.
И хоп! Ковид е смъртоносен!!!!! Световен! И щамовете вече носят имена на няколко географски отдалечени с хиляди километра райони?!
От кое да се страхувам повече? От Ковида-а? или от безкрайната човешка глупост?
Избирам нито едно от двете! Аз си живея живота! Имам някои ограничения в правата, но засега мога и без тях!
Но ще викам всеки път, когато ограничаването се превърне в норма!!!!!

4000

1

ardjuna

17.03 2021 в 17:33

Такаааа......! Имам въпрос! Какво решава ЕС за тези, които не боледуват от Ковид, нямат нужда от ваксина, загубиха си работата, заради N броя локдауни, а и няма надежда да си я върнат. Не искат да се ваксинират, защото "Информирано съгласие" означава единствено и само доброволно участие в изпитание на продукт/експеримент. Защото при ваксините от задължителния имунизационен паспорт по Заповед на МЗ с одобрените задължителни имунизации, няма изискване за подпис от майките, че са информирани за рисковете от имунизацията на която подлагат децата си. Да припомня, че първата ваксина се бие няколко часа след самото раждане! За тези, които след малко ще ми пропищят и ще ми нацвъкат минусите! Само си погледнете дясната ръка!
Хораааа!!!! Кога най-после ще се събудите и ще започнете да мислите?!
Да, има вирус! Да, мнооого е гаден! Да, хора загиват от него!
И Да, казвам го, защото близките около мен минават през този ад! Но! Къде беше СЗО 2009-2010, когато върлуваше Свинския грип?