Единството на ЕС е застрашено заради бежанската криза

OFFNews 23 септември 2015 в 07:32 4523 2

Единственото на ЕС е застрашено заради бежанската криза

Няколко източноевропейски държави се възпротивиха на решението за разпределяне на 120 хил. имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция. Чехия, Унгария, Румъния и Словакия изразиха несъгласие с приемането на чужденци по квоти за различните държави и гласуваха против решението.

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с „диктата“ от Брюксел, и заплаши, че ще „блокира“ днешната среща на правителствените ръководители, съобщава БНР.

Чешкият президент Милош Земан заяви, че подобно решение е грешка. му колега изказа обратното мнение: Само бъдещето ще покаже каква грешка бе това, заяви той. Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници изразиха възмущението си по улиците на Рига.

Би Би Си разглежда тези изявления като знак, че единството на Европейския съюз е застрашено повече от всякога. Според Франс прес гласуването на вътрешните министри е влошило допълнително отношенията в съюза, вече обтегнати заради гръцките дългове. В същото време представител на ООН предупреди, че разпределянето на 120 хиляди души няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията и че в скоро време това число ще трябва да бъде значително увеличено, предвид рекордния наплив от мигранти през Средиземно море.

Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на неформална среща тази вечер в Брюксел за нови преговори по бежанската криза

След като вече има решение за балансираното разпределяне бежанци на територията на Европа чрез квоти, премиерите и президентите ще се заемат с дългосрочните мерки за овладяване на миграционния натиск. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за единство преди срещата.

С комбинация от мерки за удържане на бежанските потоци и възвръщане контрола по нашите граници, превзети от трафиканти на хора, ние можем и ще се справим с тази криза, каза той, цитиран от БНР.

Ще се преговаря по списъка от действия, предложен на 9 септември от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Те включват квалифицирането на балканските страни-кандидатки за членство като „сигурни държави на произход“, така че техни граждани трудно да кандидатстват за убежище; подсилване правомощията на европейската агенция за външните граници ФРОНТЕКС, така че сама да извършва принудително експулсиране на нелегални имигранти; увеличаване на хуманитарната помощ за сирийските бежанци в Турция, Ливан и Йордания, така че те да останат в пограничните райони; създаването на доверителен фонд от 1.8 милиарда евро помощ за развиващите се страни в Африка и други.

Преди началото на неформалната среща на върха българският премиер Бойко Борисов ще участва в традиционното заседание на десните лидери от Европейската народна партия, които ще съгласуват позициите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!