Британският посланик: Ще има нови правила за имигрантите

OFFNews 30 март 2017 в 09:21 3649 2

Снимка БНТ

Посланик Ема Хопкинс

Великобритания ще продължи да предлага сигурно убежище на чужденците, които живеят на Острова, но ще има промяна в правилата, по които българите ще кандидатстват за работа.

Това обяви в посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс в интервю за bTV.

„Разбираме, че много хора ще бъдат разочаровани от решението да напуснем ЕС, но ние не подхождаме към този процес като към развод, а като към нова фаза на отношенията с нашите европейски партньори“, коментира дипломатът.

По думите й една от първите цели е да се даде сигурност на хората, които вече са емигрирали. 

„В момента нищо не се е променило. Българските студенти и работници продължават да имат право да идват в Обединеното кралство, за да учат и да работят. Един от приоритетите е да дадем сигурност на онези, които са вече в Обединеното кралство. Мнозина се притесняват за това, което ще се случи с тях, затова искаме на много ранен етап да договорим положението на вече живеещите у нас. Решението да напуснем означава да поставим своите правила, своите миграционни правила. Да определим в кои сектори на икономиката се нуждаем от работна ръка и да привличаме работници там. А по отношение на образованието винаги сме искали да имаме международни студенти. Четири от топ 10 на университетите в света са британски. Затова нашето желание е много скоро да обявим какво ще бъде положението за академичната година 2018/2019 г. – за да може студентите, които възнамеряват да учат, да имат сигурност за техния статут“, обясни посланик Хопкинс.

„Нямаме намерение да поставяме бариери, които са разрушителни, искаме те да бъдат конструктивни и сме сигурни, че ще постигнем важно и добро споразумение", каза още посланикът.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови