Британският посланик: ЕС е обречен, ако не се справи с текущите предизвикателства

Александър Новков 09 февруари 2016 в 20:05 4702 4

Снимка OFFNews

Европейският съюз е обречен, ако не се справи с текущите предизвикателства, заяви британският посланик Ема Хопкинс на днешната дискусия „Бъдещето на Великобритания в ЕС". 

"Европейските граждани не са се чувствали толкова несигурни от Студената война насам. На изток руската агресия заплашва източните членки, на юг ситуацията в Либия и Сирия подбужда общите страхове. В рамките на континента икономическа стагнация, безработица, бързо застаряващо население и широка липса на заинтересованост от страна на гласоподавателите създават допълнителни притеснения у хората", каза Хопкинс.

Тези проблеми правят политиката все по-малко предвидима, категорична беше тя.

Хопкинс обобщи 4 неща, за които Великобритания настоява: Европа да бъде по-конкурентоспособна, справедливост спрямо страните, които не са в Еврозоната, завръщане към демократичните ценности в ЕС, с по-голяма власт на националните парламенти, както и Великобритания да стане по-малко привлекателна за мигранти.

На дискусията министърът на външните работи на България Даниел Митов подчерта, че страната ни няма да подкрепи решение, което би довело до дискриминация на граждани от Европейския съюз - въз основа на националното им гражданство, или да засегне консумирането на единния пазар и конкурентоспособността на европейската икономика.

България няма да подкрепи вариант, при който се увеличава финансовата тежест към националния бюджет при изплащане на надбавки на българи във Великобритания.

"Мнението на британските граждани е важно, но не само за тях, а за цялата общност. ЕС и Великобритания са изправени пред въпроси, които трябва да доведат до запазването на ЕС, неговата ефективност и влияние. Имам увереност в британското чувство за реализъм, което ще потвърди мястото на Великобритания в ЕС", допълни Митов.

Повод за изказването му са исканията на Великобритания за въвеждането на механизъм за временно спиране на социалните помощи за работници от други страни в съюза. Великобритания оправдава мярката, която някои страни смятат за дискриминационна, с изнемогването на социалната й система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови