Британски министър: Съдът на ЕС може да отмени сделката между Лондон и Брюксел

OFFNews 24 февруари 2016 в 18:43 3061 0

Майкъл Гоув

Съдът на ЕС може да отмени сделката между Великобритания и Европейския съюз, въпреки че тя беше подкрепена от всички държави членки. Това заяви британският правосъден министър Майкъл Гоув. 

Той вече обяви, че има намерение да агитира за излизане на страната от ЕС преди предстоящия референдум през юни. 

След подписването на споразумението британският премиер Дейвид Камерън обяви, че споразумението няма как да бъде отменено и съдът в Люксембург трябва да се съобрази с него. 

Според Гоув обаче Съдът на ЕС не е обвързан с това решение, докато Договорите на ЕС не се изменят. 

Хората трябва да разберат, че Съдът на ЕС стои над всички държави членки и ще реши на базата на договорите. А нашата сделка не е вписана в договорите, коментира правосъдният министър.

Британското правителство обаче е на мнение, че споразумението е легално, тъй като съдържа само разпоредби, които разясняват и допълват договорите, но са напълно съвместими с тях.

Споразумението между Брюксел и Лондон беше сключено преди няколко дни. По време на преговорите, продължили повече от денонощие, лидерите на държавите членки на съюза единодушно се съгласиха за приемането на пакет от мерки, с които да бъде задържана Великобритания в ЕС.

Документът дава на Великобритания уникален статут, с който страната ще бъде изключена от принципа на европейска интеграция за „все по-тесен съюз“.

Освен това Лондон вече ще има правото да откаже редица социални придобивки на новопристигнали работници от други страни членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews