Борис Джонсън: Капитализмът и алчността доведоха до успеха на Великобритания с ваксината

OFFNews 24 март 2021 в 11:56 2388 0

Снимка БТА/АП

Скандал след неформално изказване на британския премиер Бодис Джонсън за ваксинацията в страната избухна във Великобритания.

Капитализмът и алчността доведоха до успеха на Великобритания във ваксинирането на населението, е заявил министър-председателят  пред депутатите на закрито заседание, като похвалил фармацевтичните компании за това, че са разработили ваксини за рекордно кратко време.

Коментарът му, съобщен от вестник "Сън" и цитиран от Ройтерс, е бил направени по време на среща в Zoom и може да разпали спор с Европейския съюз, който обмисля забрана за износа на ваксини към Великобритания, посочва "Ройтерс".

„Причината за успеха ни с ваксината е в капитализма, в алчността, приятели“, цитира „Сън“ изказването на премиера по време на срещата с депутатите консерватори, чиято цел е била да ги убеди да подкрепят ограниченията заради пандемията.

"Сън" съобщава, че по-късно Джонсън добавил: "Всъщност, съжалявам, че го казах" и че многократно моли депутатите да "забравят, че е казал това". Анонимен източник заявява пред изданието, че премиерът не е обсъждал спора с ЕС.

От "Даунинг стрийт" са отказали коментар пред Ройтерс, а вътрешният министър Прити Пател заяви, че не е присъствала на срещата.

„Премиерът винаги признава големия успех, който сме постигнали по отношение на ваксината, не само за разпространението, което е невероятно, но и нашата способност като страна да разработим ваксината и ролята, която фармацевтичните компании, науката и технологията играят в това“, каза Пател.

Великобритания постепенно облекчава ограниченията по план, подкрепен от успеха на националната кампания за ваксинация, при която над 28 милиона души вече получиха първа доза ваксина.

Във вторник представител на ЕС заяви, че Европейската комисия ще разшири правомощията на ЕС за потенциално блокиране на износа на ваксини срещу COVID-19 за Великобритания и други райони с много по-високи нива на ваксинация и за обезпечаване на случаите, в които компаниите не успяват да осигурят договорените доставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови