Картина на Банкси в чест на медиците беше продадена за рекордните $ 23 милиона

OFFNews 23 март 2021 в 18:16 3026 0

Снимка Twitter - ChristiesInc

Картина на Банкси, изобразяваща малко момче, което играе с кукла на медицинска сестра като супергерой, вместо Батман или Спайдърмен, беше продадена за над 20 милиона долара във вторник. Това е рекорд за търг на неуловимия британски уличен художник.

Картината „Game Changer“ (Промяната на играта), която беше представена миналия май в университетската болница в Саутхемптън, отдава почит на служителите на британската Национална здравна служба (NHS) на първа линия в борбата им срещу COVID-19 пандемията.

Черно-бялото произведение на изкуството показва малко момче, което си играе с кукла на медицинска сестра, с протегната ръка и наметало, докато традиционните супергерои Батман и Спайдърмен лежат в кошче.

На търг на аукционната къща Кристис, предаван на живо, картината беше продадена на цена от 19,85 милиона долара. Добавените такси оформят крайната цена от 23,10 милиона долара, световен рекорд за търг на Банкси - по данни на Кристис.

Картината първоначално беше оценена на приблизително 3,5 - 4,8 милиона долара. Кристис съобщиха, че приходите ще бъдат насочени към „подкрепа (благополучие) на персонала и пациентите на университетската болница в Саутхемптън“.

Продажбата се случи в момент, когато британците отбелязват една година, откакто премиерът Борис Джонсън обяви първия локдаун във Великобритания.

С минута мълчание беше почетена паметта на 126 000 души, които са загубили живота си заради вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови