Безредици в център за бежанци в Швеция

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2016 в 15:11 6663 8

Снимка SVT.SE

Безредици избухнаха в център за бежанци в област Урус на западното крайбрежие на Швеция през изминалата нощ. Около 20 мигранти са участвали в масов бой в центъра.

Служителите от персонала са изгубили контрол над ситуацията и се заключили в едно от помещенията в лагера.

Конфликтът започнал, след като един от мигрантите счупил телевизор и прозорец, а след това пробил дупка в покрива на сградата. 

Други мигранти се опитали да го спрат и започнал бой.

Властите са започнали разследване на инцидента.

Трябва да се обърне по-голямо внимание на безредиците в центровете за бежанци. Загрижен съм от развитието на събитията. Боя се, че ситуацията ще става все по-сложна, заяви директорът на шведската полиция Дан Елиасон.

По официални дании през последните три месеца на 2015 г. в центрове за бежанци са регистрирани 37 опита за самоубийства, в 42 случая бежанци са обявявани за психично болни, има 96 случая на изчезнали хора и 3 смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2016 в 17:49

Край на скуката в полярните нощи :-)

01.02 2016 в 16:53

Абе онзи Браувик ли беше как, още ли е в затвора?

01.02 2016 в 16:42

Евроатлантически гниди,нещата излизат извън контрол с всеки изминал ден ,а ,пада ви се се ,нещастници,продължавайте да си давате г.за на всякаква рязана сган ;) !!!!

01.02 2016 в 16:28

В Швеция дори затворите приличат повече на хотел от колкото на затвор и явно мангустите са ги надушили че има много благоприятни условия за живуркане въпреки студения климат. Да видим дали Шведите ще се усетят навреме. Нормалното положение е всеки чужденец независимо какъв статут има е да си заработи това което получава, ако на всеки пристингал му се дава ей така без да си мърда пръста е повече от ясно че ще идват хора които искат да се възползват.

01.02 2016 в 15:57

И сега въпросния мигрант се е писал сириец, за по-лесно оправяне на документите - да го товарят на самолета и за Дамаск. След няколко такива екстрадации, разгласени по правилния начин, ще са тихи като овчици на паша.

01.02 2016 в 15:45

Пише "център за бежанци", пък във видеокадрите прилича на клетка с маймуни в зоологическа градина.

Един бял сириец не видях там. Само Subsaharan чернилки. Тия откога точно станаха и те бежанци?

01.02 2016 в 15:39

Швеция е една от държавите, известни с желанието си да поддържат баланс между половете. Оказва се, че този баланс е почти съвършен дори при тийнейджърите на възраст 16-17 години. Според данните на Световната здравна организация от 2014 година естественият баланс изисква на всеки 100 момичета в страната има 105 момчета. В Швеция във възрастовата група 16-17 на всеки 100 момичета има 108 момчета.

Това обаче е напът да се промени.

Нещо странно се случва в Швеция отскоро - по последни данни на всеки 100 момичета на възраст 16-17 години в страната се падат по 123 момчета. Това прави разликата между двата пола по-голяма дори от тази в Китай.

В азиатската страна броят на момчетата е по-голям заради политиката за отглеждане на само едно дете и предпочитанието то да бъде момче. Това води и до нарочни аборти с цел раждане на дете с „подходящ" пол. Затова и в страната има по 117 момчета на всеки 100 момичета в тийнейджърската възраст.

Валери Хъдсън от Texas A&M University посочва, че новите данни са получени, след като към населението на Швеция са прибавени и броя на имигрантите, подали молба за убежище. Изследването допуска, че всички, поискали убежище, ще го получат. Броят на онези, които реално се сдобият с бежански статут, няма да фигурира в статистиките на страната поне още една година.

Швеция е получила повече молби за убежище на глава от населението от всяка друга страна в Европа. За миналата година 163 000 души са потърсили помощ от страната, в която живеят 9.7 милиона души.

Изненада е, че повечето от молбите са подадени от лица на възраст около 16 години - обикновено непридружавани от родител или настойник. 92 на 100 от тях са момчета.

Защо се получава така?

„Ако си непълнолетен, получаваш настаняване и повече финансови ресурси. Освен това имаш много хора наоколо, които ти помагат да се справиш с различни въпроси", казва Ханиф Бали, член на опозиционната Умерена партия в шведския парламент. Политически тя е разположена в център-дясно.

"Ако се нуждаеш от храна, дрехи, какво ли не, може да отидете в общината и да поискате тези пари".

Има и друг дори по-голям плюс, който Бали отчита като важен - човекът има право да прибере семейството си при себе си, ако не е пълнолетен.

Огромните стимули за живот в Швеция за хората, ненавършили 18, обясняват защо много младежи тръгват точно в този момент от живота си.

Ако се направи разбивка по различни държави, повечето 16-годишни бежанци са от Афганистан, Те са със седем-осем пъти повече от тези, които идват в Швеция от Сирия.

Има и друго предположение.

Новините за плюсовете, които непълнолетните получават, се разпространяват и в Афганистан. Затова е възможно някои от младите мъже да лъжат за възрастта си. Подобни проверки обикновено не се правят.

В сканинавските държави голяма част от бежанците, подложени на проверка, лъжат за възрастта си. Ханиф Бали разказва за случай, в който един тийнейджър се е оказал всъщност на 28 години.

Идеята да се провеждат медицински тестове за определяне на възрастта на бежанците е противоречива. Тя обаче среща все по-голяма подкрепа сред шведските политици.


01.02 2016 в 15:30

Ша го счупя тоз телевизор ве!

http://i.ytimg.com/vi/KdM3EP7Xxy4/maxresdefault.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=cwZIAw4AyqI