Бежанска криза: ЕС обмисля дали ще помогне на Турция с 3 милиарда евро

OFFNews 16 октомври 2015 в 07:26 3981 1

Бежанци

Снимка Архив

Сирийски бежанци, прекосили южната границата на Турция

Държавите от ЕС одобриха план за действие за Турция, от който се очаква да облекчи наплива на мигранти към Европа, предаде Би Би Си за вчерашната среща на високо равнище в Брюксел.

Германия е поставила и въпроса всички страни да помогнат със сили за охрана на външните граници на съюза.

Близо 600 000 чужденци са достигнали Евросъюза от началото на годината, като много от тях минават през Турция и Гърция, преди да продължат на север.

Турция издига редица искания в замяна на помощта й за спиране на бежанската вълна..

На пресконференция в Брюксел снощи Доналд Туск, председател на Европейския съвет, е изразил «предпазлив оптимизъм» относно сделката.

Европейските лидери са се договорили по два въпроса:

По-ранно либерализиране на визовия режим за турци, искащи да посетят страни от Шенгенското пространство;

Отваряне на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Анкара е поискала също помощ от 3 милиарда евро, нещо което държавите от ЕС «имат предвид» според германския канцлер Ангела Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е уточнил, че в близките дни ще продължат преговорите с турски представители за сумата, която ще бъде отпусната на Анкара.

Турция е повторила и настояването си за международна «зона за сигурност» в северна Сирия, което тя мотивира с бежанската вълна. Много европейски страни са сдържани по въпроса, а в случая Доналд Туск, цитиран от Би Би Си, е отбелязал, че руската намеса в Сирия прави реализирането на тази идея по-трудно.

Г-жа Меркел ще пътува до Турция в близките дни.

«Има още много да се прави е казала тя по повод срещата в Брюксел. – Но не може да се каже, че не сме постигнали нищо.»

Според ненаименувани източници от ЕС, няколко страни са предпазливи относно едно твърде бързо втурване към споразумение с Турция. Гърция, Кипър и Франция са сред тях.

На срещата опитите за споразумение са напреднали, казва в кратък коментар кореспондент на Би Би Си, «но всичко зависи от това доколко то ще бъде практически осъществено».

«Председателят на този съвет Доналд Туск – продължава кореспондентът – каза, че е мнго ясно, че всичко зависи от това доколко притокът на бежанци в Европа ще бъде реално преграден. А аз не мисля, че ще знаем в идните седмици дали Турция е способна да направи това.»

По-рано в четвъртък Ангела Меркел е заявила, че всички страни от ЕС трябва да бъдат готови да изпратят екипи за сигурност по външните граници на съюза.

Тя е пояснила, че не би било справедливо страните, на които се по-голямата част от влизанията към ЕС, да охраняват сами границите.

«Доста очевидно е, че само малко страни днес поемат мнозинството бежанци - е казала Меркел. - И ако от тези страни се поиска на всичкото отгоре да осигуряват външните граници, не мисля, че това би било справедливо разпределение на усилията.»

Тя е окачествила сегашната ситуация като «много безредна».

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан е съобщил, че страната му може да затвори границата с Хърватия още днес.

По море в Европейския съюз през 2015 г. са пристигнали 593 432 души по данни на Международната организация по миграцията, цитирани от Би Би Си. Около два милиона мигранти има в Турция, повечето от тях са бежанци от войната в Сирия.

3 103 души са загинали от началото на годината в опити да пресекат Средиземно море към Европа според данните на МОМ.

Вчера петима души от едно ливанско семейство са удавили, когато корабчето, превозващо ги от Турция за Гърция се е обърнало. Други четирима пътници са безследно изчезнали.

Би Би Си и АФП съобщиха за инцидента, в който мъж от голяма група мигранти, пресякла границата ни откъм Турция, е бил застрелян от български граничари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews