Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Без такса роуминг в ЕС от 15 юни 2017 г.

OFFNews 27 октомври 2015 в 16:28 5407 4

Такса роуминг за обаждане, изпращане на SMS или използване на интернет в рамките на ЕС ще бъде забранена от 15 юни 2017 г.

Това реши Европейският парламент с гласуването на новия пакет за телекомуникации, предложен от испанския евродепутат Пилар дел Кастийо.

Според новия пакет от 30 април 2016 г. таксата за роуминг не може да надвишава 0,05 евроцента на минута за обаждания, 0,02 евроceнта за SMS и 0,05 евроцента за мегабайт интернет.

В новия пакет е включен и принципът за мрежова неутралност, според който интернет доставчиците са длъжни да третират еднакво целия интернет трафик, без да блокират или забавят достъпа до съдържанието, приложенията или услугите, независимо от подателя и получателя.

Изключение от този принцип може да се прави само при съдебна заповед, предотвратяване на претоварване на мрежата или борба с кибератаки.

Интернет доставчиците ще трябва да предоставят на потребителите точна информация за скоростта за сваляне и качване, която могат да очакват, като при големи несъответствия с обещаното, ще може да се прекратява договорът или ще се дължат компенсации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!