България ще даде 50 000 евро помощ за бежанците (видео)

OFFNews 12 ноември 2015 в 17:10 3141 5

България ще се включи с 50 хил. евро във фонда за овладяване на бежанската криза, съобщи днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в Малта.

На двудневните преговори в островната държава се взе решение ЕС да създаде фонд на стойност 1.8 млрд. евро, с който да бъде подпомогнато овладяването на бежанската вълна, идваща от Африка.

Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще.

Относно възможността Германия да започне да връща мигранти премиерът коментира, че насила не можем да задържим бежанците в страната ни, дори да ни ги изпратят от Германия, тъй като самите те не искат да остават в България.

Той разказа, че има свободни работни позиции у нас, които могат да бъдат заети от бежанци, но никой не може да бъде накаран насила.

"Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС и би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 милиона души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите", каза Борисов.

Видео кадри от изказването на министър-председателя Бойко Борисов пред журналисти в Малта:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!