''Знам какъв измамник е'' - писатели се надигат срещу Тръмп

Петер Мюке - DW 06 септември 2020 в 18:24 5350 0

Снимка whitehouse.gov

"Обръщам се към онези, които са отвратени и не искат да гласуват. Помислете отново! Преизбирането на Тръмп може да сложи край на демокрацията в САЩ“, пише известен писател в огнен апел към американците.

Пол Остър е роден през 1947 година. Известният писател и режисьор добре си спомня първите президентски избори, на които имал право да гласува. Било 1968 година - с избирателно право разполагали навършилите 21-годишна възраст.

Ричард Никсън спечелил с малка преднина пред кандидата на демократите Хюберт Хъмфри, когото Остър подкрепил.

„Много от приятелите ми бяха запалени идеалисти. На тях Хъмфри не им изглеждаше достатъчно интересен. Ето защо те изобщо не отидоха да гласуват. Мисля, че с това помогнаха Никсън да бъде избран за президент. А сега сме изправени пред същата опасност", казва Остър.

Байдън напомня на Хъмфри

И днес много млади хора не могат да се припознаят в кандидата на демократите. Джо Байдън е на 77 години и подобно на Хъмфри, който също е бил бивш вицепрезидент, не се възприема като символ на новаторство и промяна. "И за мен Байдън не беше най-добрият избор. Но сега мисля, че той вероятно е най-добрият кандидат, когото демократите биха могли да номинират в този момент. Байдън осъзнава, че се намираме на важен кръстопът. Навярно е разбрал, че носи същата отговорност като Рузвелт през 1932-33 година, когато стана президент по време на Голямата депресия", подчертава Пол Остър.

С този исторически паралел той иска да мотивира онези разочаровани млади избиратели, които през последните месеци подкрепяха останалите кандидати на демократите като Бърни Сандърс. "Знам, че много от вас са големи идеалисти и имат големи надежди за бъдещето на Съединените щати. Както и че не сте ентусиазирани от предложението на демократите за Байдън и Харис и предпочитате изобщо да не гласувате. Но това би било ужасяваща грешка!”, предупреждава писателят.

Писатели се обединяват срещу Тръмп

За да предотврати подобно развитие, Остър създава инициативата “Писатели срещу Тръмп” заедно с още шестима свои колеги. Сред тях е и съпругата на Остър - Сири Хуствет. "Като писатели знаем, че думите имат значение, защото могат да променят нагласите, да подтикнат хората към действия”, пише тя в изявление, прочетено на виртуална среща на инициативата, “затова призоваваме всички американци да надигнат глас посредством силата на изборите".

Над 1100 писатели, режисьори, есеисти и публицисти от цяла Америка вече са се присъединили към инициативата на Остър. Те отдавна са се отказали от идеята да променят нагласата на привържениците на Тръмп. "Искам да се обърна към гневните, разочарованите. Към онези, които са отвратени и не искат да гласуват. Призовавам ви: помислете отново! Преизбирането на Тръмп и на Републиканската партия може да сложи край на демокрацията в САЩ и началото на авторитарно господство в една страна, в която никой повече да няма възможност да упражнява правото си на глас”, предупреждава Пол Остър.

"Нека го изхвърлим от Белия дом!"

Нюйоркският актьор, режисьор и сценарист Джон Туртуро се присъединява към призива: "Винаги ни казват, че това бил най-важният избор в живота ни. И други такива приказки. Но този път наистина е вярно. Това е нашата демокрация. Така че, бъдете силни, гласувайте, нека спечелим и изхвърлим този човек от Белия дом. Израснал съм с него и знам какъв измамник е”, казва той.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови