Зимната офанзива на Русия в Украйна е пълен провал

DW 17 април 2023 в 17:40 13090 26

Украински военни на фронтова линия в Донецка област

Снимка Getty Images

16 април - Украински военни на фронтова линия в Донецка област

Досега Русия не успя да постигне нито една от военните си цели в Украйна, твърди германският експерт по въпросите на отбраната Нико Ланге. Пред АРД той определя като провал руската зимна офанзива в Украйна и изтъква, че руската страна търпи огромни загуби, но въпреки това не успява да превземе дори малки градове като Бахмут или Авдеевка.

Представите за руската мощ са нереални

Военният наблюдател смята, че Русия е много далеч от възможността да постигне някакъв стратегически напредък в Украйна. В този смисъл той окачествява руската зимна офанзива като неуспешна. Според Ланге е мит, че Русия е безкрайно могъща, а украинците са безнадеждно превъзхождани от руснаците. Реалностите в тази война са твърде различни: Русия е по-слаба, отколкото мнозина бяха предполагали, твърди експертът.

През последните месеци Русия превзе едва 0,02 процента нови украински територии, което обаче стана с цената на големи загуби, изразяващи се с петцифрени числа, посочва германският експерт по въпросите на отбраната, който дълго време е живял и работил и в Украйна, и в Русия.

Той отива и още по-далеч: „Русия трябва да си зададе въпроса какво въобще е способна още да постигне в тази война, освен да продължава да воюва с цената на нови големи загуби. А за нас това е повод да коригираме представата си за силата на Русия и слабостта на Украйна. Отблъскването на руската нападателна война е възможно с военни средства", казва още експертът, цитиран от АРД.

"Русия не разполага с големи резерви“

От гледна точка на очакваната украинска контраофанзива военният експерт казва, че не вижда Русия да разполага с някакви сериозни допълнителни резерви. „Това, които сега виждаме, е реалната мощ на руските въоръжени сили. И тя далеч не е такава, каквато мнозина са смятали. Това, че Русия не използва бойната си авиация така, както го правеше в Сирия, се дължи не на факта, че тя съхранява резерви, а на това, че Русия така и не успя да наложи надмощие във въздуха. Освен това украинската ПВО става все по-добра, а в условията на тази продължителна и изтощителна война Русия има огромни проблеми с това да обслужва и поддържа в изправност своите самолети“, казва още експертът.

Според него може да се нарече успешна украинската стратегия да се дава отпор на руските атаки и същевременно да се сформират нови бойни подразделения, които постепенно да бъдат оборудвани с пристигащата западна военна техника. За момента е важно да завърши обучението на украинските части, които ще обслужват тази техника, а когато това стане факт, очакваната украинска контраофанзива ще има добри шансове да пробие сегашната фронтова линия и да бъдат освободени още територии, предрича Нико Ланге.

"Путин залага на безцелното продължаване на тази война“

Путин е прекалено слаб във военно отношение, за да постигне нещо повече в Украйна. Затова сега той безцелно продължава да воюва, като залага на надеждата, че с времето ще се открият нови политически шансове за него – например ако в Украйна избухнат някакви вътрешнополитически конфликти, или ако единството на Запада започне да се пропуква.

Част от стратегията на Путин включва и това Западът да накара Украйна да направи компромиси и да се съгласи на отстъпки. Затова е така важно Западът да продължава да подкрепя военно Украйна – и то систематично и дългосрочно, казва още германският експерт по въпросите на отбраната Нико Ланге пред АРД.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

27

6екеr4о

18.04 2023 в 10:26

Уважаемият АнтиЗ в един от своите коментарил е постигнал невероятен синтез на характерното за педеРацията под слогана "менте", поздравления!

Единственото, което мога да добавя е: безмерен алкохолизъм и чудовищна милитаризация...

345

26

Джендо Джедев

18.04 2023 в 09:03

Спиртник,

На твое място бих държал нисък профил тук. Че с всяко изджафкване сваляш по 100 точки... :D

1220

24

хr4

18.04 2023 в 00:08

Добре, че беше DW та да ни отвори очите! То още на третата седмица стана ясно, че мантрата за мощта на Ватушка е тъп виц. Само мурзилажа все още си вярва, нооооо скоро ще има студен душ.

12078

23

edin slep

17.04 2023 в 23:10

Поне от анексирането на Крим обяснявам на приятели и познати, че Русия е силно надценена. Няма как да изоставаш фундаментално в металообработката, в електрониката, да разчиташ на западни технологии за почти всяка сфера от живота, но да имаш някаква могъща армия.

Не могат да произведат дори някаква сносна кола, ама имали много велики танкове. Не могат да произведат нормални двигатели за граждански самолети (супер джета е пример, където катастрофира на демонстрационен полет), но да имаш някакви много велики за военните.

10298

21

AntiZ

17.04 2023 в 21:25

Джендо, и аз мисля, че не е на гола тревица. :D

345

20

Джендо Джедев

17.04 2023 в 21:17

Абе, Борисов, все се каня да те питам. Ти на какви дроги си точно? :D

2550

18

alfakentavur

17.04 2023 в 20:56

Рашистко мекере се опитва да запуши с гърди амбразурата. Но му се отдава като на путлеров готвач война :(