За Бога, българи, не хващайте коронавирус - няма къде да ви лекуват

Емилия Милчева - DW Последна промяна на 24 март 2020 в 11:47 11364 4

Снимка БГНЕС

За Бога, българи, не боледувайте от КОВИД-19 - няма къде да ви сложат. При 201 случая на заразени с коронавирус, от които в болница са едва 36 души, капацитетът на Военномедицинска академия (ВМА) и Пирогов е вече изчерпан. Това съобщи в понеделник шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Затова щабът щял да предложи на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед, с която да задължи всяка болница, независимо от вида и собствеността ѝ, да подготви обособени отделения за болни от коронавирус, оборудвани с реанимационни легла.

"Нямаме истински реанимации"

Ако със заповеди можеше да се оправи една дехуманизирана система, в която има остър дефицит на кадри и която функционира на принципа “повече болни-повече пари”, то нека щабът заповяда в срок от 72 часа новите отделения да се “обезпечат” с реаниматори, анестезиолози, реанимационни сестри. Също и с апаратура, без която скъпите легла - средно по 1500-2000 лева едното - ще си останат просто легла. Пари за респираторите ще се съберат, но за да има интензивни отделения, отговарящи на медицинските стандарти, са нужни преди всичко кадри.

Назначените да се справят с коронавируса явно мислят обаче по наклона на заповедите. Те могат да застопорят хората по домовете им, но не могат да накарат една нереформирана система да заработи ефективно. Проблемите със специализациите на медиците, с ниското заплащане и лошите условия на труд вече не просто пречат, а направо убиват. В излишък са само леглата - 53 173. С това наскоро се похвали и властта - с болнични легла над средния показател за ЕС: 759 на 100 000 души срещу 504 на 100 000 души средно за ЕС. На първо място е Германия с 800 легла на 100 000 души.

Но ако в България с нейните 368 болници има едва 2063 легла за интензивно лечение, в Германия те са близо 12 пъти повече. Дали някой от щаба си е направил труда да провери колко от тези 2063 легла в 277-те отделения за интензивно лечение наистина ги има? Тези дни реаниматорът проф. Олег Хинков заяви, че “нямаме истински реанимации, имаме фалшиви реанимации”. И прогнозира, че в интензивните отделения ще се влиза след селекция - “болни над определена възраст просто няма да бъдат допускани”. Медикът обясни също така, че за един пациент на изкуствена белодробна вентилация е необходима по една реанимационна сестра на 12 часа, а повечето анестезиолози трябва да бъдат обучени за работа в реанимация.

Ако някой има лошия късмет да се разболее от пневмония

Накрая да споменем и това: ако здравеопазването ще се оправя със заповеди, то нека здравният министър нареди на всички болници да приемат пациенти с пневмония. След запитване на Дойче Веле от НЗОК съобщиха, че за 2020 година 135 болници са сключили договори да приемат пациенти по клинична пътека 039 - за диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 години, а едва 124 приемат пациенти и по клинична пътека 048 за бронхопневмония при деца. За лечението на възрастен касата плаща 677 лева, а за дете - 935 лева. Така че ако някой има лошия късмет да се разболее от пневмония (с или без КОВИД-19), в повечето болници просто няма да го приемат.

Б. ред. - Статията на Емилия Милчева е от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8162

4

sawall

24.03 2020 в 13:11

Това са проблеми от години, но когато някой се оплачеше, му казваха, че покрепя хейтърите, които вместо да подкрепят лекарите ги нареждат. Сега май се оказва, че проблеми наистина е имало...

4057

3

JustSoYouKnow

24.03 2020 в 12:44

Плюем по управлението и с право. Хвала на хората, които сега са на първа линия, поклон пред готовността им за саможертва.
Но да не забравяме, че системата сега е такава не само защото хората във власта им е лесно да крадат, но и защото и на лекарите им изнася и са против това да се промени, да не всички лекари смятат така, но това е "общата нагласа". А властта е мека и популистка и не взима ходове, на които някой ще реагира остро.

7823

2

kokoten

24.03 2020 в 12:37

Истина е,че нямаме толкова големи възможности за лечение на болните...груба грешка е да се задължават болниците да приемат болни с ковид.Трябваше да се създаде организация за създаване на две или три болници,където да се лекуват всички болни с ковид,всичко останало е просто измиване на ръцете и прехвърляне на задължения на хората от провинцията,където няма нито кадри,нито техника за подобно лечение...дано да оживеем и ние и болните....

13355

1

aviatora

24.03 2020 в 12:02

Мафия, крадци!!! Ще откраднат още милиарди!!! В. Божков е китка до главната Когато една партия дарява пари за борба с коронавируса, нека се знае, че не тя, а данъкоплатецът дарява на себе си.
Да е ясно!