Кой ли е разказал на Тарант за Шипка и Булаир?

Александър Кьосев - DW 19 март 2019 в 10:45 4931 7

Честито! Агресивният български национализъм се включи успешно в белия расизъм, в християнския фундаментализъм, във войните на цивилизациите, в световния тероризъм.

Съобщено бе, че Брентън Тарант е пребивавал на българска територия от 9 до 15 ноември 2018 година. Пристигнал е на летище "София" с полет от Дубай, а още на 10 ноември е наел автомобил и е посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък и Банско.

Кой ли е донапоил болното му сърце с исторически легенди?

Кой ли вдъхновен младеж с фланелка „България на три морета“ му е разказал за Шипка и Булаир, кой ли е донапоил болното сърце на белия християнски отмъстител с местни мъки, исторически легенди, травматични видения и балканска лудост? Властите твърдят, че Тарант е посетил България като турист. И че досега контакти не са регистрирани.

„Няма установена връзка с България“, обяви министър Захариева.

Може и да е така. Но би следвало да се изчисли математическата вероятност Тарант сам да се е сетил за имената на български християнски мъченици отпреди векове.

Впрочем, самият аз изобщо не изключвам възможността сам да е скроил всичко, сам да се е сетил. Защото не е трудно да стигнеш до травматичните клишета на всеки виктимизиращ себе си национализъм. Тези клишета само изглеждат родни, но всъщност имат глобална болезнена граматика. И по нейните правила Тарант бързо ще се превърне в идол на български или патагонски младежи с бръснати глави.

Спиралата на отмъщението

Но нека спрем дотук. Да замълчим и да помислим за отнетите невинни животи в Крайстчърч. И за всички други, които си отидоха невинни във вече безбройните безумни терористични актове. Откога тече това, свикнахме ли с него, не живеем ли вече с болезнената нужда от такива трагедии, с адреналина на тяхната медийна сензационност?

Да помислим и за това, че спиралата на отмъщението вече се завихря. В момента някъде, в някаква невидима точка на света някой налудничав мюсюлмански младеж се люшка в транс и си повтаря: “Няма да забравим, няма да простим“.

Б. ред. - Коментарът на проф. Александър Кьосев е от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

7

Bad Horse

19.03 2019 в 16:17

1. Това че някой му е разказал исторически събития, не означава че му е казал да застреля невинни хора. Умствените ви гимнастики са уникални. Логиката и съвестта са ви чужди.

2. Въпросните събития са български победи. Защо ще "мъсти" в болния си мозък за победи? Да беше написал Батак, Перущица или Стара Загора на пълнителите си, не Шипка.

3. В германския халифат правете каквото искате, в ново-зеландския халифат правете каквото искате, не ни се бъркайте на нас. Ние все още не сме се подчинили на религията, чието име означава "подчинение".

6102

5

Стърголета

19.03 2019 в 13:24

Интересно как мюсулманските атентати само се отбелязват и забравят а този защото бил "христиански" веднага влезе в устите на всичките либераски медии. Значи те могат да се гърмят по многолюдни площади и метро гари, но гръмнат някой мюсулманин нещата вече са коренно различни.

Дойче Веле, ай да не се наакваме а ?

16193

4

SC

19.03 2019 в 11:55

Кьосев да не е клонинг на Дичев?

11024

2

Комита

19.03 2019 в 11:27

По-тъп коментар отдавна не бях чел.