Quantcast

Кога Ленин ще бъде погребан?

Миодраг Сорич - DW Последна промяна на 07 ноември 2017 в 19:32 6593 14

Ксения Собчак настоява Ленин да бъде погребан

Един ден тялото му все ще намери покой, но това няма да е скоро. Не и докато Ленин продължава да бъде тачен от много руснаци. И докато Путин е президент. Досега никой не е успял да се наложи, включително Православната църква.

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици - от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка "на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него". Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018, ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта правителственият говорител Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвийенко, говорителка на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург. Тя се надява да бъде намерен "безконфликтен" път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ, все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. "Русия не се нуждае от нови конфликти", каза още тя.

Валентина Матвийенко, която минава за една от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. "Това обаче няма да е днес, нито утре", заяви тя пред "Аргументи и факти".

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските комунисти Генадий Зюганов се ядосва на подновената дискусия за бласамирания Ленин. Настояването за това да бъде погребан, според него, е абсурдно. Имало и други държави, които съхранявали телата на своите мъртъвци в мавзолеи. Неотдавна Зюганов се похвали, че Путин го бил уверил, че докато той е президент Ленин нямало да изчезне от Червения площад.

Самият Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея. В разговор с Дойче Веле неговият отговорник за човешките права Михаил Федотов сравни балсамирания основател на СССР с мумиите от "British Museum" в Лондон. И там се съхранявали телата на фараони и други владетели, без някой да им поставя цветя. Казано накратко: той не виждал защо да се занимава с въпроса за погребението на Ленин.

Култът към Ленин

Решението за балсамирането на водача на революцията и масовия убиец Владимир Илич Ленин е взето от неговия наследник Сталин. Първоначално, от 1924 нататък, тялото му е съхранявано в едно временно дървено помещение. Няколко години по-късно е издигнат мавзолеят - от бетон и гранит. Оттогава насам редица учени се грижат за мъртвеца - или за това, което е останало от него.

Приживе Ленин бе строго против култа към личността. Неговият най-доверен другар по време на т.нар. Октомврийска революция Лев Троцки, както и вдовицата на Ленин Надежда Крупская навремето са били против излагането на тялото му. След края на СССР, при управлението на президента Борис Елцин, бяха предприети множество опити за прекратяване на култа към мъртвеца. Руската православна църква също настоява Ленин да бъде погребан. Само че нито Елцин, нито църквата успяха да се наложат.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12172

13

поп Дръвчо

08.11 2017 в 15:38

Ксения Собчак (на снимката) има уникалното качество да опорочи всяка идея, била тя и силно положителна, като се докосне до нея. Което се и използва в случая. В това отношение прилича на българския В. Сидеров.

8052

12

Pongo76

08.11 2017 в 15:03

"Не и докато ... Путин е президент."

Това е защото Ленин ще трябва да освободи място за Путин, след като последният престане да бъде президент.

21765

11

Victimized

08.11 2017 в 01:01

"При египетските мумии,пак става дума за религиозни вярвания.Няма политически и идеологически причини."

Какви религиозни вярвания ве младеж. Стоят в избрани западни музеи. Където седят един кораб артефакти от античното Средиземноморие и Балканите, отнесени от тук не описани, един бог знае кога.
По-религиозно причини са погребани преди няколко хиляди години, след това ексхумирани, / по християнски / , с научна цел и след това да го изтипосат зад някоя витрина, да го гледат няколко хиляди човека дневно, / още по християнско /.

27639

10

sottozero

07.11 2017 в 22:18

Отказвам се.

27639

8

sottozero

07.11 2017 в 21:58


При египетските мумии какво основание виждате демократите за непогребването им :)))

27639

7

sottozero

07.11 2017 в 21:55


Под добре е да правят каквото ТЕ искат, а не ВИЕ.

27639

5

sottozero

07.11 2017 в 21:39За твое сведение християните целуват и се кланят на балсамирани, мумифицирани и не знам още какви ли не части от човешки тела, наречени мощи.

Аз това не го приемам,но не казвам на хората които го правят да не го правят, защото по никакъв начин не вредят нито на мен, нито на себе си, нито на никой друг.