Русия тихо ще отбележи 100 години от Октомврийската революция. Путин не искал да слави преврат

OFFNews 07 ноември 2017 в 08:15 5890 1

Скромни тържества, без блясък се очакват днес на днешния 100-годишен юбилей от Октомврийската революция, при която болшевиките идват на власт в Москва. Причината за това е, че руският президент Владимир Путин не иска да слави смяна на режима със сила.

"Защо да честваме това събитие", каза наскоро говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

До голяма степен подобни съображения изглеждат странно, тъй като според скорошно проучване на общественото мнение цели 92 процента от руснаците са категорични, че не трябва да има нова революция в днешна Русия. Такъв вариант се подкрепя само от 5 процента от анкетираните.

Като цяло руснаците са разделени в оценките си за политическото "земетресение" от 1917 година.

Революцията "даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната", смятат 38 процента от хората в Русия, а за други 13 процента от запитаните целта на болшевиките е била да дадат "властта на народа, заводите на работниците и земята на селяните", както гласи известният лозунг от онова време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък смята, че това е било "държавен преврат", а за 14 процента от анкетираните революцията "е спряла обществено-икономическото развитие на страната". Освен това 13 процента са убедени, че тази революция е била "бедствие" за страната.

Годишнините на революцията бяха чествани много тържествено през съветската епоха, с голям парад на Червения площад на 7 ноември. Но днес официалната програма е твърде скромна.

Предвидени са изложби и научни семинари. На Червения площад ще има парад, но под формата на възстановка с униформи от парада през 1941 г. по времето на битката за Москва, в разгара на Втората световна война.

Комунистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в руския парламент, предвижда митинг пред статуя на Карл Маркс недалеч от Кремъл, но там едва ли ще се съберат повече от 5000 души.

Манифестация, разрешена от властите, насрочи и лявото националистическо движение "Другата Русия" начело с писателя Едуард Лимонов. 

Президентът Владимир Путин досега отклоняваше участие в събитията за стогодишнината, включително светлинен 3D-спектакъл през уикенда, прожектиран на фасадата на Зимния дворец в родния му град, Санкт Петербург. Путин участва в откриването на нова черква в Москва, което нарече дълбоко символично, тъй като след идването на власт на комунистите през 1917 г. клирът е бил унищожен, а вярващите - преследвани, посочва АФП, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12019

1

the cowboy

07.11 2017 в 10:39

Нищо, след като покаже какъв прекрасен християнин е, бащицата ще отбележи съвсем скромно празника - с най-близките си другари в скромния си дом...
 
X

Да помогнем на украинските деца!