Какво ще стане, ако Меркел наистина е заразена с коронавирус?

Ангела Меркел е под домашна карантина. Има ли Германия "план Б"?

Марсел Фюрстенау, Deutsche Welle (DW) Последна промяна на 23 март 2020 в 15:29 3308 1

Ангела Меркел

Ангела Меркел е под домашна карантина, тъй като е била посетена от лекар, който се оказал заразен от коронавирус. Но дори и в тази ситуация, Германия не е без лидер. Меркел може да работи от къщи, а дори и да е заразена, тя щe продължи да управлява, в случай че се чувства добре.

Ако обаче Меркел се разболее сериозно, ръководеният от нея кабинет въпреки всичко остава дееспособен. Подобни случаи са предвидени от закона. Има ясни правила как да се действа в такава ситуация.

Финансовият министър поема задълженията ѝ

В член 69 от Конституцията на Германия се казва: "Канцлерът определя един от министрите за свой заместник". В момента това е финансовият министър Олаф Шолц. Социалдемократът Шолц замества Меркел и в случаите, когато тя е здрава, но пътува по служба в чужбина или е в отпуск. В подобни ситуации той ръководи срещите на кабинета, които по правило се провеждат всяка сряда.

"Вицеканцлер" е неофициална длъжност, която не е спомената в Основния закон. В ежедневната практика тя обаче се утвърдила със значението на "заместник канцлер". Меркел би могла да предаде тази отговорност и в ръцете на човек от собствената ѝ партия - Християндемократическия съюз (ХДС) - или от побратимения му Християнсоциален съюз (ХСС). Винаги досега обаче вицеканцлерът е бил представител на втората по сила парламентарна фракция. В момента това е Германската социалдемократическата партия (ГСДП), чийто член е министър Шолц.

Шолц може да замества Меркел във "всички сфери"

Според параграф 8 от Правилника за вътрешния ред на правителството, в случай на необходимост финансовият министър може да замества Меркел и за по-дълъг период от време. Ако тя не е в състояние да изпълнява задълженията си, Шолц ще замества Меркел „във всички сфери", в които е необходимо. Канцлерката обаче има право да определи ”конкретния обхват" на заместването.

И за другите министри има извънредни заместници

В случай че нито Меркел, нито Шолц могат да изпълняват задълженията си, са предвидени различни възможности.

Правилникът за функциониране на германското правителство предвижда извънредни заместници за всеки министър.

Задълженията на финансовия министър Олаф Шолц тогава ще бъдат поети от министъра на икономиката Петер Алтмайер (ХДС).

В историята на Федералната република никога досега не се е налагало канцлерът да бъде заместван от друг човек за дълъг период от време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9873

1

emanuilis

23.03 2020 в 15:52

Ако е заразена, лично аз очаквам или да не прояви никакви симптоми, или да „кихне 2-3 пъти" и да се върне след това на работа. Т.е. каквото очаква повечето от нас.
 
X