И Симеонов още е в управлението?

Мария Илчева, Дойче Веле 11 февруари 2018 в 18:58 7777 5

Той е съден за реч на омразата. Смята, че няма нищо лошо да се майтапиш с милионите избити евреи. Спира турски баби на българската граница. Поставя ултиматум на българските медии. А сега обижда германска евродепутатка, заплашва я и настоява за експулсирането ѝ от България. И опакова всичко това като декларация, адресирана включително и до германското правителство.

И този човек още е в управлението?

Колко важен трябва да е Валери Симеонов? Политикът, чиито думи могат да опетнят имиджа на европредседателстващата България, както писа списание "Политико", позовавайки се на парламентарни източници. (Ако питате мен, вече го опетниха). И които напомнят по-скоро на диктаторски методи, както коментира Никола Гро-Верхед от портала bruxelles2.eu.

Да, Министерският съвет се разграничи от абсурдната декларация. И толкова. Но какво означава това?

Декларацията, съдържаща още в първия си ред заплаха, а по-нататък и обиди по адрес на зелената евродепутатка от Германия и напомняща по-скоро на кръчмарско прегрешение, отколкото на официално политическо становище, е все пак писмен продукт на коалиционния партньор в управлението - НФСБ, чийто председател е вицепремиерът Валери Симеонов. Та нима правителството се разграничава само от себе си?

И нима този човек още е в управлението?

В отблъскващо-безвкусната т.нар. декларация НФСБ настоява българското външно министерство да обяви зелената евродепутатка Ска Келер "за персона нон-грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле (...)". "Така, както независима Германия би постъпила с всеки български евродепутат, който при посещение в Германия би си позволил да дава оценки на германското правителство, германски министър или да препоръчва къде в баварските Алпи да се прави или да не се прави лифт или пък езеро за развъждане на защитени "главочи"", се посочва по-нататък в литературното произведение с дъх на ракия.

Нима господин Симеонов наистина го мисли? Нима не е чувал, че правото на свободно изразяване на мнението е залегнало в конституцията на ФРГ, а на протестиращите не се налагат забрани заради произхода им? И че всъщност това важи и за България?

От публикуването на агресивната декларация минаха вече два дни. Управляващите сега се надяват колегите им в Берлин и Брюксел да не реагират. И утре да можем да си кажем: всяко чудо за три дни. А ако пък западноевропейците вземат да се правят на огорчени, вероятно официална София в лицето на премиера Борисов ще омаловажи срамното съдържание на документа, обяснявайки, че ние иначе сме добри хора и даже блатни кокичета пренасяме.

И може би нищо повече. А всъщност в този случай има само два възможни изхода: Валери Симеонов сам да си подаде оставката или премиерът да му я поиска. До днес - два дни след скандалната декларация - не се е случило нито едно от двете.

И този човек видимо и занапред ще бъде в управлението.

Мария Илчева, Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

12.02 2018 в 09:32

Далавери Вижда, че може да си разиграва коня както си иска. Веднъж хванал Боко за шлифера не можеш да го помръднеш поне до следващите избори, а дотогава далаверката трябва да е бетонирана отвсякъде. Пък за простолюдието - #buchenwaldjokes.

15414

2

Hihi1981

12.02 2018 в 09:23

Когато става въпрос за много пари на Далавери не му са издържали нервите!!! Оставка!!!