Quantcast

Германски вестник нарече Борисов 'безсилния портиер на ЕС'

DW Последна промяна на 17 май 2018 в 21:13 34473 7

Снимка Крум Стоев (EU2018BG)

Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но плановете му срещат силен отпор, пише "Ханделсблат" в статия под заглавие "Безсилният портиер на ЕС".

„Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител - в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона", се казва в репортаж на „Ханделсблат" от София, писан в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

Голям момент за България

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси.

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Брекзита. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък "Ханделсблат" и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието и продължава:

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва "Ханделсблат".

Насрещен вятър

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение "Ханделсблат".

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

8

случайно прочетох

19.05 2018 в 12:29

Много ми хареса заглавието!
Относно срещата и целувките-доста махленска ситуация.
Никаква организация за сигурността, така че да не пречат на хората.Някои дори си изпуснаха полетите.
И за какво беше целият този цирк?

22092

4

Стефан

18.05 2018 в 01:56

Да. Говоренето на малки имена, е не само мяукане. А лазенето с пребит гръбнак - си е лазене под ангела, тереза, и как беше бабата на микрон.
Макар че, там имаше отношения и с некви бараки ли, ли кво? Те още поддържат ли ги?
Бойчо, утре ще продължиш ли да се обръщаш към мене така?

3109

3

Azarael

18.05 2018 в 01:51

До редакционния колектив на сайта:

Защо не изтриете тук коментара на това
недоразумение Виктор публикуващ във вашия сайт,
след като си позволява да хвърля подобни
нападки директно към НОВИНАРСКИЯ ви
редакторски колектив !?
Сигурен съм че наистина подобна публикация
в цитирания от вас немски вестник съществува !
Тъй като нашия министър-председател е станал пословичен
по света с това, че макар вече е близо 20 години във властта
не успя за през това време да научи поне един чужд език,
просто от "кумова срама" за пред хората, а за недодяланото
му възпитание и обноски да не говорим . . .
Вие до сега не сте пропускали да САНКЦИОНИРАТЕ
къде по-безобидни изказвания и критики към вас,
отправяни тук във вид на коментари, а това
просташко негово изявление тук , дори не сте го докоснали !?