Започна се: Руската шахматна федерация вече е в Азия

OFFNews 28 февруари 2023 в 21:43 4390 4

Шахмат

Снимка Getty Images

Миграцията към Азия на руснаците вече започна, след като в Европа никой не ги иска

Руският спорт вече започна миграцията си в Азия, след като се оказа нежелан в Европа заради агресията срещу Украйна. Първата федерация, която се премести на друг континент се оказа шахматната.

Делегатите на Общото събрание на Азиатската шахматна федерация гласуваха успешно за включването на Руската шахматна федерация в организацията, като това се случи днес в Абу Даби.

За включването на Руската централа гласуваха 29 делегати, 1 против, 6 се въздържаха.

Решението за прехвърляне на включването на шахматната федерация на Русия към Азия беше взето от Надзорния съвет на организацията на 14 април 2022 г. На 22 февруари Съветът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) одобри решението.

На 28 февруари 2022 г. ФИДЕ разреши на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания с неутрален статут и обяви, че няма да провежда официални състезания и събития по шахмат в Русия и Беларус поради събития в Украйна.

На 16 март Съветът на ФИДЕ забрани на националните отбори на Русия и Беларус да участват в състезания под егидата на организацията.

В Русия обявиха събитието за "историческо" и изразиха задоволството си. "В Азия са най-силните шахматни страни като Индия, Китай и Узбекистан. Конкуренцията ще се повиши и ще бъде интересно", коментира гросмайстор Сергей Карякин, който е открит путинофил, а в миналото беше клиент на българския мениджър Силвио Данаилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

4

Valioka

04.03 2023 в 23:10

А, що бе, в Индия има силни шахматисти. И... дотам. Орките ше играят футбол с Китай, Виетнам и Шри Ланка, ше се спускат на ски по Хималаите, ше се борят с талибаните... Виж, спортната стрелба ще им се отдава, те са силни в спортната стрелба - с калашник, с калибър, с град... Нещастни, малоумни изроди... Аз наистина съм се замислял, как, аджеба ще се срине тая омразна, нагла империя на злото. Ами, ето как - логично, като се самоизяде. И краката на Китай ще се разклатят силно и северна корея ще рухне и ислямският сват ще се поразклати. Това е то, никой не може да рита срещу остен...

2073

3

Johnny B Goode

02.03 2023 в 20:52

Абе направо да се местят зад Урал всичките. Там им е мястото.

345

2

Джендо Джедев

28.02 2023 в 22:49

"В Русия обявиха събитието за "историческо" и изразиха задоволството си. "В Азия са най-силните шахматни страни като Индия, Китай и Узбекистан. Конкуренцията ще се повиши и ще бъде интересно""

Да ги питаш тогава какво са търсили в Европа толкова време. Или просто гроздето е кисело... ;)

-390

1

Козин Човков

28.02 2023 в 22:04

Там им е мястото. Цялата джамахирия принадлежи към Азия по манталитет, ценности и управкление,