Quantcast

Всички губят от скандала между федерацията по бадминтон и сестрите Стоеви

Димитър Андреев Последна промяна на 22 май 2019 в 13:57 2710 1

Решението на европейските шампионки по бадминтон Стефани и Габриела Стоеви да не играят повече за България може да има изключително тежки финансови последствия за българската федерация по този спорт. Бюджетът на централата за тази година е 670 000 лева, като сумата се формира от два компонента - олимпийска подготовка и спорт високи постижения.

В отсъствието на двете ни водещи състезателки, бюджетът за догодина ще бъде орязан, а федерацията ще бъде преместена в друга група според приоритетността за спортното министерство (ММС). В момента бадминтонът попада в трета група, в която влизат спортове, за които се смята, че имат възможности да спечелят олимпийски квоти за Токио 2020 и зимните игри в Пекин 2022. Именно с имената на Стефани и Габриела Стоеви се свързват надеждите на България за участие на бадминтона в Токио догодина, но след решението им да не играят повече за страната ни, те угасват.

Самите сестри, за които упорито се говори, че имат предложение да играят за Франция, също ще пропуснат олимпиадата, тъй като трябва да изчакат да минат три години, преди да могат да представят друга държава.

Как се стига до този разрив в отношенията между федерацията и двете най-ярки звезди на този спорт у нас?

Според Стоеви причината е орязано финансиране и лошо отношение от страна на президента Володя Златев. Той самият отрича да има конфликт с тях, като изтъква, че от година тушира напрежението между Стоеви и останалите състезатели от националния отбор.
Златев показва справка за изплатените на Стефани и Габриела средства за 2018 година, като сумата е 107 281,31 лв. За 2019 година двете са получили стипендиите си от по 900 лева месечно с известно забавяне. Преведени са им били и по 5000 лв за подготовка, възстановяване и участие на турнир.

В студиото на Нова телевизия двете сестри повториха написаното във Фейсбук ден по-рано и посрещаха с недоверие цитираните от Златев изплатени по сметките им суми.
Треньорът им Михаил Попов, който от години живее и работи във Франция, като се е състезавал за страната, пък е сочен като вдъхновител на бунта им. Любопитното е, че след олимпиадата в Сидни 2000, той също заиграва във френски клуб и впоследствие сменя гражданството си и страната, която представлява.

"Знам за проблемите на двете момичета от 2015 година. Спортът ни е малък, бюджетът не е голям и медиите не се интересуват от нашия спорт. Проблемът не е от сега. Не сме разкривали проблемите си публично до сега", коментира Попов, който също присъства в студиото.

Във федерацията също таят обида към Стоеви заради отказ да играят в квалификациите за европейското отборно първенство в София. По това време те провеждат открита тренировка за ветерани в Стара Загора, като получават 2000 лева за услугата си, а в същото време отборът ни се проваля и не се класира.

Според запознати в основата на проблемите между двете и федерацията стоят родителите на двете момичета. И предишният президент Пюзант Касабян е имал тежки моменти с тях, но благодарение на опита и авторитета си е успявал да намали напрежението, което сега ескалира при наследника му.

Със сигурност скандалът ще има тежки последствия и за двете засегнати страни, а имало ли е финансови нарушения, ще разберем след приключването на проверката, разпоредена от министъра на спорта Красен Кралев, който не скри изключителното си разочарование.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8284

1

Kristiano789

22.05 2019 в 15:11

Някой не си е свършил работата. Момичетата едва ли ей така биха тръгнали да бягат.