Стартират олимпийските игри в Токио

OFFNews 23 юли 2021 в 15:46 1763 0

Снимка Getty Images

В столицата на Япония Токио днес официално стартират 32-ите летни олимпийски игри. Те се провеждат сега заради пандемията от коронавирус, която принуди организаторите и МОК да ги отложат с една година. Това означава, че следващия олимпийски цикъл ще е от само три години.

Това ще са първите в историята на олимпийското движение игри, които ще се проведат без никаква публика. Нещо повече - организаторите не дават категорични отговори, че олимпиадата ще стигне до край, ако ситуацията с коронавируса се влоши рязко. Игрите ще се проведат от 23 юли до 8 август (някои от стартовете, като футболния турнир, бейзбола и софтбола вече започнаха).

Ще бъдат разпредебени 339 комплекта медали в 33 вида спорт, а като цяло дисциплините са 55. Първите медали ще бъдат раздадени още в събота. Участие в игрите ще вземат представители на 206 страни, а общият брой на атлетите е 11,5 хиляди. Българите са 42-ама, като очакванията ни към спортистите са насочени най-вече към представителките на художествената гимнастика.

Очакванията на букмейкъри и анализатори са за доминация на САЩ. От Gracenote прогнозират 43 златни, 30 сребърни и 41 бронзови медала за американците. Втората и третата позиция са отредени за Китай и състезателите от Русия, които участват като отбор на Олимпийския комитет на Русия, заради проблемите с допинга на страната.

Летните олимпийски игри ще бъдат излъчени у нас едновременно от БНТ и Евроспорт, което дава възможност на зрителите на избор.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови