Санкциите срещу Русия и Беларус в спорта продължават

OFFNews 01 март 2022 в 13:05 5198 0

Войната в Украйна продължава шести ден, продължава и налагането на санкции на Русия и Беларус от страна на световните спортни федерации. Най-значимата беше наложена от футбола, като ФИФА и УЕФА отстраниха руския национален отбор и клубове от състезания под тяхната егида.

Тя последва призива на МОК към световните федерации да ограничават контактите с Русия и Беларус и да съвет да отстраняват спортистите от тези две страни от международни състезания.

Към призива днес се включиха световните федерации по ръгби, кънки, волейбол, НХЛ и други. Последната голяма спортна федерация, която се включи в санкциите срещу Русия и Беларус, стана тази по ски (ФИС). Съветът на централата прие единодушно пълна забрана за участие на спортисти от тези две страни до края на сезона.

Самата Русия изтегля от участие спортистите си, дори и съответната федерация все още да не е наложила санкции. Такъв е случаят с европейското до 23 години в Пловдив, което трябва да започне на 7 март.

Президентът на Русия Владимир Путин пък беше заличен като почетен президент на световната федерация по джудо. Ден по-късно Международната федерация по таекуондо (УТ) реши да отнеме почетния черен колан девети дан на Владимир Путин, който бе връчен на руския президент през 2013.

"Осъждаме бруталната атака срещу невинни хора в Украйна. Надяваме се тази война да завърши със скорошен мир", добавят от федерацията, цитирани от агенция ДПА.

УТ продължава, че руски и беларуски спортисти няма да се състезават под държавните флагове и с националния си химн на международни състезания. Централата се отказва и от организиране на бъдещи турнири в двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови