Red Bull атлетите Весо Овчаров, Никола Абаджиев и KAMAK FILMS се готвят за 12-часово предизвикатeлство по река Дунав

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2020 в 13:57 3925 0

В края на месец юни Red Bull атлетите Весо Овчаров и Никола Абаджиев ще осъществят съвместния си проект 'Air and Water Need Good Wings', чиято цел е двамата да прекосят страната от запад на изток по продължението на река Дунав. Докато Весо лети на над 2000 м височина, Коки ще бъде в реката. Позицията на двамата състезатели прави заснемането на случващото се истинско предизвикателство.

"Този тип проекти винаги са ми били много интересни, защото освен състезателите, те поставят и целия снимачен екип пред голямо изпитание. Ние също ще трябва да се надпреварваме с времето и условията. Мен лично ме мотивира факта, че отново ще скочим в непознати води и въпреки че сме обмислили и подготвили всичко предварително, ще има моменти, в които ще се наложи да импровизираме. А всъщност, когато излизаме от зоната на комфорт, тогава се учим най-много.", коментира Димо Петков - режисьор и сценарист на проекта.

Независимо от подготовката, атмосферните условия биха възпрепятствали целия екип. Заснемането ще се извърши от две групи, всяка от които ще се състои от 1 дрон пилот и 1 оператор, за да може състезателите да бъдат следени успоредно.

"Това ще затрудни комуникацията помежду ни. Коки ще бъде следен от лодка през целия ден, което означава, че част от екипа ще трябва да прекара най-малко 12 часа в реката с цялата налична техника.(...) Весо пък ще бъде следен с автомобил, който няма да може да е с него през цялото време, защото той ще лети над полета и хълмове, които ще бъдат недостъпни за нас."

От друга страна, фотографът Ивайло Дончев, казва, че "вече имам някакъв опит в заснемането на Весо в неговата среда, сега ще е интересно предизвикателството при Коки."

За видео заснемането, позицията на летеца ще бъде проблематична. За да стигне максимално далеч, той ще трябва да бъде на много голяма височена през цялото време и да търси термики и течения, които да го издигат. Това означава, че Весо няма да се движи в права линия, което ще затрудни много предвижването на екипа.

"За това имаме хора, които са запознати с летенето и по този начин ще можем да реагираме навреме. Друг основен проблем е, че той ще е толкова високо, че ние ще трябва да се постараем да не изглежда като една малка точка в небето. Заснемането на Коки изглежда малко по-лесно, но пък по Дунав се движат кораби, има мостове и острови, които могат да бъдат много опасни.", казва режисьорът.

Атлетите ще разполагат с 12-часов прозорец, в който всеки ще трябва да измине възможно най-много километири за даденото време.

"Ние също ще снимаме 12 часа най-малко, тъй като това е времето обявено за самото предизвикателство. Отделно ще снимаме подготовката преди старта и отзивите след финала. Така че, за нас снимачният ден ще продължи около 16-18 часа.", споделя още детайли Димо.

"Весо може би е в по-добра позиция от състезателна гледна точка, но се надявам условията да бъдат благоприятни и за двамата, за да може не само да се борят да стигнат по-далеч, но и да вземат максимума и да се забавляват. Това ще придаде много повече дух на предизвикателството, а и също на филма, който ще направим."

Заснемането на проекта се осъществява благодарение на:

Димо Петков, Ивайло Дончев, Илко Илиев, Марин Кафеджийски.

Още актуална информация ще намерите във Facebook страницата.

***Дата на събитието зависи пряко от климатичните условия и може да бъде променена от организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови