Рали Дакар 2021: Сайнц избухна преди почивката, КТМ начело при моторите

Христомир Николов 09 януари 2021 в 17:33 4121 0

Шестият етап на рали Дакар 2021 отведе състезателите на заслужен почивен ден в Ха'ил. Преди него, обаче, керванът на пустинния маратон трябваше да мине през поредната порция драма. Както обикновено тази година, най-сериозни бяха разместванията при мотоциклетите, а най-скучно бе при камионите.

Ние, обаче, ще започнем с класа на автомобилите. Отсечката с дължина 448 км отново предложи комплексна навигация, а основният мотив бе пясъкът. Той пък се оказа идеалното трасе за заднозадвижаното бъги на Mini на Карлос Сайнц, който победи в етапа. Шампионът от последното издание на ралито бе безпогрешен след два поредни дни с навигационни грешки и пристигна първи на финала в Ха'ил. Матадорът изпревари с 4 минути саудитеца Язид Ал Раджи (Toyota) и с над 7 фаворитa Насър ал Атия (Toyota).

В генералното класиране на рали Дакар 2021, обаче, промени няма: все още водач е Стефан Петерханзел (4-и за деня), който държи аванс пред Ал Атия от почти 6 минути. Въпреки етапната победа, Карлос Сайнц изостава с над 40 минути от съотборника си Петерханзел, но пък засега няма натиск който да го лиши от третото място в класирането.

При мотоциклетите, разнородността на класирането продължава за пореден ден от самия старт. Така, Хоан Бареда взе втората си етапна победа в тазгодишната надпревара, изпреварвайки с едва 13 секунди Рос Бранч (Yamaha). Пилотът на Honda, обаче, има да наваксва доста, като в генералното класиране е 7-и, но изоставането спрямо лидера в класа е под 7 минути, което е нищожна разлика.

А новият лидер при мотоциклетите е Тоби Прайс с КТМ. Шампионът от 2016 и 2019 година финишира в отсечката едва на 7-о място, но проблемите на доскорошните фаворити му позволиха да оглави класирането. Така, Прайс има аванс от 2 минути пред Кевин Бенавидес (Honda, 15-и за деня) и почти 3 пред Начо Корнейо (Honda, 11-и за деня).

Прави впечатление, че разликите между първите 10 пилота при мотоциклетите са минимални, като последният от елита е с 15 минути изоставане, а преди него всеки има разлика от 2 - 3 минути със съперника си. Така, с чиста съвест може да твърдим, че битката на две колела в рали Дакар 2021 тепърва предстои.

На съвсем другия полюс са нещата при камионите, където Камаз е на път да вземе своята 18-та титла от пустинния маратон. Етапната победа взе пилотът на руския тим Айрат Мардеев, а начело е съотборникът му Дмитри Сотников. Сотников има аванс от 37:34 мин. пред друг свой колега - Антон Шибалов, а Мардеев допълва челната тройка, макар и с час изоставане. Най-близкият конкурент на руснаците - Мартин Мацик с Iveco, е по петите на Айрат с една минута изоставане и теоретично нулев шанс за титла.

Рали Дакар 2021 рестартира утре, с 453-километров етап до Сакака. Отсечката е маратонска, което ще рече, че състезателите ще бъдат лишени от помощта на механиците си и ще трябва да щадят техниката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови