Путин привиква шефовете на спорта в Кремъл

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2019 в 09:54 1791 0

Препоръката на експертна комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА) за изхвърляне на Русия от спорта за 4 години, предизвика бурна реакция в страната.

В основата на искането е доказаното фалшифициране на информация от антидопинговата лаборатория в Москва (РУСАДА). Наказанието може да бъде наложено на 9 декември, когато в Париж има среща на Комитета по съответствие на УАДА.

Президентът Владимир Путин реагира, като насрочи среща в Кремъл с шефовете на спортните федерации. Темата на кръглата маса ще бъде обсъждане на поведението на Русия при въвеждане на санкции.

Списъкът от наказанията е дълъг, но най-важните са отстраняване на Русия от всички международни състезания за 4 години, забрана за провеждане на международни състезания в страната и отмяна на вече насрочените, когато е възможно юридически и практически.

Санкциите включват и други забрани, но тези са най-важните. Шефът на РУСАДА Юрий Ганус заяви, че очаква този път силна реакция от Путин.

"Настъпи моментът на истината, но за съжаление вече е късно и нищо не може да се направи. У нас традиционно винаги се чака решението на царя. Неотдавна бях в Китай на конференция на УАДА и там присъства и председателя на Върховния съд на страната.

Той каза, че борбата с допинга е приравнена с борбата срещу тероризма. И ние имаме нужда от силна и реална борба, най-вече със самите себе си. Не ни трябва да се изкарваме по-добри, отколкото сме, а да се тревожим за реалните постижения на нашия спорт", коментира Ганус.