Почина алпинистът Димитър Бърдарев

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2020 в 15:03 3925 0

Внезапно почина големият алпинист Димитър Бърдарев. Това съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Той е роден през 1949 г. в Банско и още от детските си години животът му е свързан с планината. С алпинизъм започва да се занимава от 1966 г., като минава през школите на ЦСКА и ВИФ.

Дълги години е един от най-добрите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 г. в реномираното международно ски-рали в Леко, Италия.

Димитър Бърдарев осъществява изкачвания на редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Бил е 8 пъти на Елбрус, преминал е трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачил е седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак.

Взел е участие в съвместната експедиция на армейските алпинисти от България и СССР в Памир,когато са изкачени два върха - "България" и "Шипка". Участник е в националните експедиции "Лхоце-81" и "Еверест-84", където достига до 7800 м.

След като завършва ВИФ "Георги Димитров", Димитър Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра "ТАО" в Националната спортна академия, където става и професор.

Дълги години е бил в бюрото на БФА и БАК, член на треньорския съвет. Отличен е със званията "Заслужил майстор на спорта", "Заслужил треньор по алпинизъм", носител е на ордените "Георги Димитров" и "Народен орден на труда".