Пет паметни момента от Рио

OFFNEWS 20 август 2016 в 15:17 6805 1

Олимпийските игри в Рио са пред своя край. В историята те ще останат с редица изумителни постижения и рекорди, за които ще се говори с десетилетия. Извън чисто спортните постижения, Игрите ще се запомнят и с някои паметни човешки жестове, които трогнаха милиони. Представяме пет от тях, които са безспорните фаворити на аудиторията по света.

1. Потупването на Дънфи

Французинът Йоан Диниз води в голяма част от надпреварата на 50 км спортно ходене. Около 30-ия километър той получава криза и спира край трасето. След около минута се появява първия преследвач. Това е канадецът Ивън Дънфи. Той приятелски потупва Диниз по рамото и го окуражава да продължи, а след това ходи с неговото темпо, докато французинът влезе в ритъм. В крайна сметка Диниз се отказва да го следва и въпреки трудностите, причинени от горещото време успява да финишира в състезанието на осмо място . Дънфи остава четвърти, но печели медал по благородство.

2. Солидарността на атлетките на 5000 метра

Американката Аби Д'Агостино и новозеландаката Ники Хамблин дълго ще си спомнят бягането в сериите на 5000 метра. Двете се сблъскаха и паднаха, но американката не успя да се изправи. Вместо да продължи, Хамблин остана до нея,за да я успокои и помогне да продължи. Двете загубиха много време и макар да финишираха, не покриха квалификационната норма за финала. Те обяче бяха допуснати, но американката не успя да се възползва, тъй като се оказа със сериозна контузия на дясното коляно.

3. Селфито на корейките


Гимнастичките Ли Еун-джу от Южна Корея и Хонг Ун-джонг от Северна си направиха бърза снимка по време на тренировка преди старта на игрите. Снимката на двете момичета получи широко признание като отражение на олимпийския дух, а те обезсмъртиха имената си. Двете страни технически все още са във война от 1953 г. насам, тъй като нямат подписан мирен договор. Традиционно обтегнатите им отношения са още по-напрегнати последните месеци заради ракетите, изтреляни от комунистически Пхенян.
"Не разбирам нищо от политика, но не смятам, че отношенията между нашите страни трябва да са толкова ужасни",коментира Ли.

4. Аплодисментите за етиопския плувец


Етиопският плувец Робел Кирос Хабте няма физиката и техниката на асовете в басейна, но си спечели аплодисментите на публиката в Рио. Представянето му на 100 метра свободен стил, където изостана на 15 секунди от победителя, само затвърди оценката на специалистите, че подобен род "туристи" нямат място на олимпиадата, но зрителите му ръкопляскаха. В Бразилия по принцип са на почит мъжете с шкембенца и това обяснява донякъде симпатията към етиопеца.

5. Романтичните жестове


Предложения за брак също не липсваха в Рио. Китайски състезател по скокове във вода предложи на годеницата, също скачачка, да се омъжи за него веднага след награждаването й със сребърне медал. Американецът Уил Клей, състезател по троен скок, пък предложи на гаджето си Куин Харисън, хърделистка, веднага след финала в дисциплината, в която зае второ място. "Носех пръстена в раницата си от известно време и просто чаках удобен момент, за да й поискам ръката", разказва Клей. Годеницата му беше в Рио като зрител, тъй като не попадна в отбора на САЩ.

Особено нашумя и предложението за гей брак, което получи бразилската ръгбистка Исадора Серуйо от приятелката си Марджъри Еня (на снимката). Двете са заедно от две години и искат да продължат живота си заедно като истинско семейство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!