Париж лобира брейк танците да станат олимпийски спорт

OFFNews 21 февруари 2019 в 16:35 2063 0

Снимка pixabay.com

Брейк танците да станат олимпийски спорт, предложиха организаторите на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. на Международния олимпийски комитет, който трябва да каже "да" или "не" до декември 2020 г.

Брейк танците бяха включени в Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. Златния медал при момчетата спечели Сергей Чернишев (Русия), а при момичетата - японката Раму Кавай.

Трикратният олимпийски шампион по кану-каяк и ръководител на организационния комитет за Париж'2024 Тони Естанге заяви, че новите спортове биха направили Олимпийските игри "по-градски" и "по-артистични".

От френската столица смятат, че това е "очевиден избор" - Франция е втора в света след САЩ по най-много изпълнителни на този вид улично изкуство.

От Париж искат още включването на четири нови спорта: брейк, сърф, спортно катерене и скейтборд. И четирите дебютират на Игрите в Токио през 2020 г., както и карате. Олимпийският дебют на карате ще бъде през 2020 г., но бойното изкуство не е включено в списъка за Париж 4 години по-късно, което провокира Световната федерация по карате са изрази "дълбоката си тъга". За място сред олимпийските спортове от Париж'2024 безуспешно се бореха още скуошът, билярдът и шахматът.

След 12-годишно прекъсване сред олимпийските спортове през 2020 г. ще се завърнат бейзболът и софтболът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови