Нургюл Салимова вече е гросмайстор при жените

OFFNews 24 април 2019 в 14:16 7468 0

Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си трета норма и вече е изпълнила всички изисквания за да бъде утвърдена за носител на званието Гросмайстор при жените, информира треньорът и мениджър на талантливата състезателка Живко Жеков.

Отличният резултат беше постигнат на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се състоя в Анталия, Турция от 10 до 23 април.

С отличното си представяне 16-годишната Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча придоби и право на участие в Световната купа за жени.

В този турнир ще участват 64 най-силни жени в света. След легендарната ни гросмайсторка Антоанета Стефанова, Нургюл е единствената друга българка придобила това право.

Салимова беше и най-младата участничка на шампионата, успяла да се класира сред призьорките.

Отлично бе и представянето на Антоанета Стефанова. Не успя да спечели първото място, но и с класирането си на 5-а позиция и феноминален финален сприн – пет победи от пет партии, тя показа че е голям боец и пример за подражание. Начело с нея и още няколко силни млади шахматистки България може да разчита на качествен женски отбор в шахмата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови