Нови лидери след втория етап на рали Дакар 2021

Христомир Николов 05 януари 2021 в 11:24 3263 0

Вторият специален етап на рали Дакар 2021 доведе до разместване на класирането в основните категории. Отсечката от Биша до Вади Ад-Давасир предложи 457 състезателни километра, а сблъсъкът с първите дюни по трасето донесе доста неприятности за някои от участниците.

При автомобилите, най-бърз бе шампионът от Дакар 2019 Насър Ал Атия. Пилотът на Toyota изпревари с 2 минути и половина Стефан Петерханзел и с над 9 Карлос Сайнц в пясъчната отсечка, но все още е зад двамата пилоти на Mini X-Raid, заради неприятностите си от първия етап на надпреварата.

С второто си място вчера, Петерханзел оглави и генералното класиране в рали Дакар 2021, като е с аванс от 6:37 мин. пред Сайнц. Ал Атия допълва челната тройка, с 9 минути изоставане спрямо водача.

Много силна битка се заформи в подножието на подиума, като саудитецът Язид Ал Раджи (Toyota) финишира 4-и само с 3 секунди преднина пред французина Матьо Серадори (SRT buggy). Себастиан Льоб (BRX Hunter) също имаше силен ден, като финишира на 6-о място, на 16:53 мин. след етапния победител. WRC-легендата успя и да се изкачи от 16 до 7-о място във временната подредба при автомобилите.

Honda бе доминиращият отбор при мотоциклетите, след като пилоти на японската марка заеха първите две места за деня. Етапен победител стана Хоан Бареда, а негов подгласник, с 4 минути изоставане бе шампионът от Дакар 2020 Рики Брейбек. Топ 3 за деня допълни Пабло Кинтания (Husqvarna).

Етапната победа на Honda, в комбинация с тежкия ден на пилотите от конкуренцията КТМ, изведе начело на временното класиране Бареда, който се поздрави с 25-ата си етапна победа в рали Дакар. Испанецът има преднина от 6:23 мин. пред американския си съотборник Брейбек, а трети в генералната подредба е пилотът на Yamaha Рос Бранч (4-и за деня).

В класа на ATV-четириколките, етапа спечели американецът Пабло Копети, но лидер в генералното класиране продължава да е французинът Александ Жиру (3-и за деня). В класа на SSV-бъгитата приятната изненада за деня бе победата на саудитеца Салеф Алсаих, но начело все още е мото-легендата Франциско Лопез.

При камионите, Дмитри Сотников взе втора етапна победа, а подгласник за деня стана съотборникът му в Камаз Айрат Мардеев. Трети на финала пристигна белоруският пилот на МаЗ Серхей Вязович. С третото си време за деня, Вязович излиза на второ място зад Сотников, като разликата между двамата е малко над 17 минути. Трети, с 22 минути пасив е друг пилот на руския тим - Антон Шибалов (6-и за етапа).

В новия формат за ретро машини Dakar Classic, водач продължава да е французинът Марк Дутон с бъги Sunhill. Етап 3 на рали Дакар 2021 ще предложи обиколка около Вади Ад-Давасир с дължина от 630 километра, 403 от които - специален етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови