Надя Тончева спечели международния шахматен турнир Млади таланти

OFFNews 29 март 2019 в 18:47 2580 0

Приключи Международният турнир по шахмат за жени "Млади таланти". Успешно бяха покрити три международни норми: една за званието Международен майстор за жени (WIM), една за Международен организатор (IO) и една за Международен съдия на ФИДЕ (IA).

Първото място и голямата купа на талантите спечели най-младата състезателка Надя Тончева, която е приятната изненада на турнира. Надя се представи силно и игра остро и разнообразно във всичките си партии. Победи редица шахматистки с по-висок рейтинг и заслужено покри майсторска норма, постигайки 6 точки.

Сребърното отличие спечели шахматистката от Русия Дария Юрасова, на която половин точка не й достигна за покриване на норма за международен майстор при жените. Тя взе и купата „Най-добре представила се чужденка”. Третото място със силен финален спринт извоюва Белослава Кръстева.

Специално отличие - плакет "Народно събрание", получи треньорът гм Владимир Димитров. Негова е заслугата за израстването на състезателките Надя Тончева и Белослава Кръстева.

Турнир на спортсменството и на непримиримия дух за победа – така го определиха участници, треньори и съдии "Млади таланти". В него се срещнаха десет перспективни шахматистки от България, Русия, Сърбия и Румъния. Шест от състезателките се стремяха към рейтинг за получаване на международно звание.

„Млади таланти” се проведе в продължение на седмица в хотел "Ростов", който за десета година е домакин на престижни шахматни турнири. Закриването бе на 28 март. Наградите връчиха заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова и организаторът на събитието Васил Антонов - председател на Българската федерация по шахмат-1928.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови