Канада каза "Сбогом!" на Токио 2020. Японският премиер заговори за отлагане на Олимпиадата

OFFNews 23 март 2020 в 08:38 5822 0

Канада стана първата голяма страна, която изтегли спортистите си и обяви отказа си от участие в Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г. Въпросът дали те ще се проведат в условията на пандемията от коронавирус, от който Япония също е засегната, се задава все по-настойчиво. Под натиска японският министър-председател Шиндзо Абе днес за пръв път заяви, че провеждането им може да бъде отложено.

Междувременно австралийският екип заяви, че Игри в "чистия" им вид не могат да се проведат. На австралийските спортисти е казано да се готвят за Олимпиада през 2021-ва, не през настоящата година.

По график Игрите трябва да започнат на 24 юли.

Какво каза Канада

Олимпийският и параолимпийският комитет на страната заяи, че е взел "трудното решение" да се изтеглят след консултации със спортисти, спортни организации и с канадското правителство. Те настоятелно призовават Международния олимпийски комитет, Международния параолимпийски комитет и Световната здравна организация да отложат Игрите с година.

"Нищо не е по-важно от здравето и сигурността на нашите спортисти и на световната общност", се казва в изявлението им.

Реакция

"Ако се окаже трудно, може да не ни остане друга възможност, освен да отложим Игрите", заяви японският министър-председател пред парламента, цитиран от Ройтерс.

Организаторите на олимпиадата са започнали да обсъждат алтернативни дати, допълва Ройтерс.

Над 14 600 души по света починаха, откакто се появи коронавирусът в Китай в края на миналата година. Сега основното огнище на заразата е в Европа. В Япония има 41 смъртни случая и 1 101 души са заразени към днешна дата. Излекуваните пациенти са 235.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови