Без големи сътресения в етап 4 на рали Дакар 2021

Христомир Николов 07 януари 2021 в 13:57 3100 0

Четвъртият етап на рали Дакар 2021 успя да предложи малко изненади, като най-интересни те бяха в категорията на мотоциклетите. Там имаше пореден нов етапен победител и пореден нов лидер начело на генералното класиране.

В отсечката от Вади Ад-Давасир до Рияд, най-бърз на две колела бе Хоан Бареда. Пилотът на Honda, който имаше тежък ден преди това, успя да се концентрира и изпревари с 6 минути дебютанта Даниел Сандерс от тима на КТМ. С постижението си, Бареда успя да се върне на второ място в генералната подредба, като едва 15 секунди не му достигнаха да я оглави.

А начело във временното класиране е пилотът на Husqvarna Ксавие Де Султре. Французинът завърши отсечката едва на 5-о място, но това бе достатъчно да се намести в класирането, в комбинация с неудачите на останалите топ пилоти. Трети за деня финишира Лучано Бенавидес с Husqvarna, но на тази позиция в генералното е Рос Бранч с Yamaha.


В класа на автомобилите, Насър ал Атия взе третата си поредна етапна победа. Пилотът на Toyota изпревари Стефан Петерханзел с едва 11 секунди и така лидерът на Mini X-Raid остава начело на генералното класиране. Разликата между Петерханзел и Ал Атия е по-малко от 4 минути, а двамата са далеч пред следващите състезатели.

Карлос Сайнц може да се нарече големият печеливш в четвъртия етап на рали Дакар 2021. Испанският пилот на Mini преживя пълна драма ден по-рано, но в отсечката до Рияд вдигна ударно темпото и завърши на минута и половина след победителя.

Третото място за деня позволи на Матадора да излезе на същата позиция и във временната подредба, измествайки от там Матьо Серадори (SRT). Сайнц, обаче, изостава с над 35 минути от водача.

При камионите, най-голямата драма бе кошмарният ден за лидера на МаЗ Серхей Вязович. Белоруският пилот получи сериозна повреда на машината си и финишира късно през нощта. Все още не е ясно дали е успял да влезе в контролното време или за него Дакар 2021 приключва.

Така, Дмитри Сотников и Камаз за момента са фаворити за титлата, след като руснакът взе нова етапна победа и в генералното класиране е с над 26 минути преднина спрямо Мартин Мацик (Iveco, 4-и за деня).

В класа на SSV-бъгитата, чилиецът Франциско Лопез удържа лидерството и след етап 4, докато при ATV-четириколките отново има нов водач - Николас Кавилясо от Аржентина. В Dakar Classic французинът Марк Дутон с бъги Sunhill спечели четвърти пореден етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!