16-годишна наша щангистка хваната с допинг

OFFNews 04 май 2017 в 12:56 5945 0

Нов случай с допинг има в българските щанги, информира "Сега". Точно преди световното първенство за кадети в Банкок (Тайл, 3-10 април) 16-годишната Даяна Димитрова е дала положителна проба за диуретика фуросемид. Това потвърди пред изданието генералният секретар на българската федерация (БФВТ) Борислав Гидиков. Той обясни, че в БФВТ уведомлението за положителната проба е пристигнало в понеделник (1 май).

"В Добрич са дошли допингченгета-унгарци и са й взели пробата още в 6 часа сутринта. Вероятно ще бъде положителна и пробата й от световното в Тайланд - поясни Гидиков. - Сега има процедура. Първо трябва Димитрова и треньорът й в клуб "Добрич" Божидар Божилов да дадат обяснения. След това евентуално ще се отваря втората проба и ще се налага наказание. Затова все още случаят не е обявен официално".

Според Гидиков, Даяна Димитрова е закъсняла за лагера на националния тим за кадети, защото е имала изпити в училище. Затова и не е преминала задължителния контрол, който се прави на всеки национал, преди започването на подготвителни лагери.

Диуретикът фуросемид е в забранителния списък, тъй като се счита, че се използва за бързо изчистване на забранени препарати от организма на спортистите. Именно заради фуросемид гръмна един от най-големите скандали в българския спорт - на олимпийските игри в Сеул`88, когато целият ни отбор по вдигане на тежести бе изтеглен от състезанието.

На световното първенство в Банкок, което бе и квалификация за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Арж) догодина, Димитрова се класира осма в категория 48 кг. Сега резултатът й ще бъде анулиран и най-вероятно тя ще бъде наказана за 2 години. Димитрова е европейска шампионка в своята възрастова група от първенството в Полша миналия септември.

Тя стана 15-ият български щангист с положителна проба при това ръководство на БФВТ. Централата с президент Неделчо Колев получи лиценз през пролетта на 2011 г. Още същата есен с допинг бе уличен олимпийският шампион от младежките игри в Сингапур `10 Георги Шиков. Две години по-късно положителни проби дадоха тогавашните младежки национали Юндер Бейтула и Ивайло Иванчев, които се готвеха за европейското първенство до 23 г. в Талин (Ест).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови