Всеки месец безплатни прегледи за деца в „Пирогов“

30 март 2013 в 14:17 3295 0

Безплатни прегледи. Снимка: sxc.hu
Безплатни прегледи. Снимка: sxc.hu

Всяка последна събота от месеца в „Пирогов“ ще се извършват безплатни прегледи за деца и младежи, съобщиха от лечебното заведение.

Националната програма „Детско здраве „Пирогов““ бе открита днес от директора на болницата доц. д-р Стоян Миланов.

Прегледите ще извършват д-р Асен Меджидиев - началник на отделението „Уши, нос и гърло“ (УНГ), и д-р Атанас Кацаров - главен административен лекар на Клиниката по детска ортопедия и травматология.

Лекари от детската хирургия и детската урология също ще се присъединят към колегите си в безплатните профилактични прегледи на децата.

Такива няма да сепровеждат само в София, а също и в болници в Бургас, Хасково, Димитровград, Дупница и Кърджали.

Така няма да се налага семействата да пътуват до София, за да може децата им да минат на безпалтни профилактични прегледи, обясняват от спешната болница.

Записване на час за преглед в София може да се направи на телефони:

02/ 91 54 428 – за детски уролог;

02/ 91 54 447 – за детски хирург;

02/ 91 54 479 – за УНГ;

02/ 91 54 262 – за детски ортопед-травматолог.

От началото на годината УНГ специалистите в „Пирогов“ са прегледали общо 600 деца. При 58% от тях са диагностицирани заболявания в ранна фаза, от които 50% са със сериозни и гнойни отити. При 20% пък се наблюдава хипертрофирала трета сливица и със затруднено носно дишане.

Детските травматолози пък са прегледали общо 173 деца. 73% от тях или 132 деца са с плоскостъпие, а 58-60% или 101 имат сколиоза (гръбначно изкривяване).

Целите на програмата са профилактика и ранна диагностика на хроничните заболявания на горните дихателни пътища и профилактика и ранна диагностика на гръбначните изкривявания, деформации на ходилата и др.заболявания на опорно-двигателния апарат.

По време на кампанията специалистите от „Пирогов“ ще провеждат лекции и семинари с общопрактикуващи лекари и специалисти от гласовете. Те поемата ангажимента и да се погрижат за раннодиагностицираните случаи, които изискват висококвалифицирана помощ и диагностика, както и проследяването им.

Сред целите в кампанията е също да се създадат регионални центрове, които да осъществяват комуникациите между лечебните заведения, провеждащи прегледите и обратна връзка между специалистите и джипитата.

На всяко тримесечие данните от прегледите ще се обработват с цел подобряване на превенцията и на лечението при най-често срещаните заболявания.

В края на годината резултатите ще се обобщят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови