Quantcast

ВАС решава съдбата на Синята зона

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 07:47 2438 4

На кръстовището но ул.
На кръстовището но ул."Гладстоун" и бул. "Витоша" е поставен знак за синя зона. Следващея е чак на бул. " Хресто Ботев". Така по правилник остават няколко карета сводни за паркиране. Снимка: Сергей Антонов

Върховният административен съд (ВАС) ще заседава днес по делото за законосъобразността на Синята зона в центъра на София.

Делото беше образувано преди година по жалба на гражданските сдружения ДНЕС и “Видовден”.

На 25 февруари тази година столичният Административен съд отмени ключови текстове Наредбата за организация на движението на територията на Столична община и на практика обяви за незаконно действието на платените зони за паркиране.

Столична община обжалва и така делото стигна до ВАС. 

Разпоредбите, осигуряващи преференциално паркиране за софиянците от центъра, бяха обявени от Софийския административен съд за незаконни. Съдът вече отмени привилегиите за служебните общински автомобили, за които бе предвидено да паркират свободно в двете зони.

Пред магистратите е оспорено и правото на Центъра за градска мобилност да издава винетнтите стикери, да премества принудително автомобили и да поставя скоби по гумите на колите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2013 в 14:58

Пардон, онзи ден (7-ми), а не вчера. Днес е 9-ти :)

09.10 2013 в 14:57

Делото се е гледало вчера. Решението се взема в 1-месечен срок, съответно и след месец ще се знае какво е решено. Такава била практиката на ВАС.

07.10 2013 в 10:08

Ти колко бързо искаш да се реши? С цел човек да се защити едно дело се точи мин една година. Първо се пуска искова молба, по която се образува дело, на която може да се отправи отговор в срок от 30 дни, за да може ответника да събере доказателства и да ги представи. След това се започва дело - назначават се заседания, които често се отлагат заради отсътвие на една от заинтересованите страни, след това се пише дело, което не става за един ден, особено при първа инстанция в София, които са по-затрупани и от дядовата ръкавичка. Това решение, с което излезне съда може да се обжалва в двуседмичен срок, след като това решение стане ясно на страните, че има написано решение. Да не споменавам, че тази жалба ако има грешки се дава срок да се отстранят. След това на основание на тази жалба се прави заседание и пак се пише решение, за което пак трябва поне месец. И накрая като излезне решението се прави касационно обжалване стига да искаш, за което срокът е 30 дни, което се допуска или не от съда с издаването на едно определение, след което ако е нужно се пише решени по същество, за които грубо ти трябват около два месеца. И така : как да става по-бързо, освен за половин година в идеален случай, особено ако приемем нашата прекрасна бг администрация и ако съдийте не са толкова затрупани? :>> Реално си прав, че прекалено много се точат нещата, но това е поради две причини - едното е правото на защита на всяка страна и осигурения срок, в който да го правиш, а другото са сериозните проблеми в съдебната система, които от години никой не желае да реши(пр. протичащия с години казус за нова сграда на районния съд, който уж се решава и накрая нищо).

07.10 2013 в 08:58

Размотаването на това дело е класически пример за отказа на правосъдие в България. Делото е заведено преди повече от година и е от огромен обществен интерес тъй като засегнатите от противозаконния "данък паркинг" в София са десетки хиляди.