В България има около 350 000 алкохолици

Последна промяна на 08 юни 2013 в 20:17 5973 4

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Близо 350 000 българи са зависими от алкохола, но само един процент от тях се лекуват, съобщи психиатърът д-р Александър Канчелов, специалист по лечение на алкохолна зависимост.

Тенденцията е все повече хора да пият редовно, като 30% от българите и 20 % от българките вече са в сериозен риск.

България се нарежда на шесто място в света по консумация на концентрати - с изпит над 30 литра годишно твърд алкохол на глава от населението.

Данните бяха изнесени по време на семинар на Сдружение”Лига на умерените”, съобщава Радио Пловдив.

Според д-р Александър Канчелов, едно стандартно питие за страната е чаша вино, или малка бира, или 25 милилитра концентрат. Надвишаването на количеството в рамките на пет дни от седмицата води до риск и постепенно пристрастяване.

Критичната доза при силния пол е 21 стандартни питиета седмично,а за дамите - 14, уточни специалистът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2013 в 10:50

А докато вие се дърляте и раздухвате тази ненужна тема, полтиците спретват некой нов закон да си дигнат заплатите или земат нов заем дето после пак вие ще плащате или вместо една одобряват строежа на две атомни централи на петорна цена всяка….. а вие продължаваите да се дърпате за пишките и после се чудите защо сте бедни…. щото ви крадат най балъшки… ако правителството искаше да не се пуши – да спре продажбата на цигари а не да прави митинги и допитвания; ама не… едното го забрани, другото ще го отмени – и готово – вие сте на хорото; рипате и викате (за некой от играчите); докато има балъци, ще има и кой балъшки да ги обира… а те горките даже молят за още… За смех станахте чак в Африка; то кой ли сульо и пульо не се изреди да ви оножда, и все със същия номер…. ама чак такива балъци, от 10 пъти да не разберат номера…. ми как дане ви го турат и 11-ти път? А наистина ли сте долкова късогледи да не скивате че между герб и бсп има разлика колкото между левски и цска? Вие си викате, те си играят ( и ви разиграват) и си земат тлъсти заплати – от вас, щото вие си купувате билетчетата за мача и им давате последните си пари.

09.06 2013 в 09:23

Юнаци

08.06 2013 в 21:49

Алкохолиците и пушачите са токсикомани, зависими, трябва да се лекуват принудително, трудова терапия в Белене, така и АЕЦ ще излезе по-евтино, и за обществото ще има полза, подкрепям...

08.06 2013 в 20:30

на вниманието на кукловодите обичащи да злоупотребяват с психогенния електорат-това 350 000 алкохолици са си 7 %-тна партия......да се направи статистика колко са маниакално и депресивно болните,имбецилите и наркоманите....както и поколението с деменция