Университети канят студентите на чалга и чашка

Елица Мартинова 16 април 2012 в 14:26 2395 5

Ето така изглеждат студентките на местата, където ги канят университетите им - в чалготеките.
Ето така изглеждат студентките на местата, където ги канят университетите им - в чалготеките.

Български висши учебни заведения раздават на студентите си т. нар. карти „У-АйДи“, с които младежите ползват безплатен вход в известни родни чалготеки и пият твърд алкохол на по-ниски цени.

За случая алармира сдружението  „Майки срещу насилието в Студентски град“ в отворено писмо. Картите имат партньорства с чалготеки в София, Варна и Стара Загора. Още на пръв поглед се забелязва, че става въпрос за т. нар. „университетски гардове“. Освен безплатен вход в определени дни от седмицата, парти-картите дават възможност на притежателите си да пият твърд алкохол на по-ниски цени. Проектът „UID” е започнал през октомври 2011 г. На сайта на инициаторите му е посочено, че „дейността на „У-АйДи” ООД е ориентиранa изцяло към организирането и провеждането на тематични забавни събития, съобразени с изискванията на клиентите.“

Макар и студентите да не се посочват изрично като конкретна целева група, инициаторите на проекта  предлагат картите си в две разновидности - „UID Student” и „UID Classic”, като засега реално функционират само първите карти.

Най-скандалното обаче е, че от „У-АйДи“ са подписали договор с Националното представителство на студентските съвети в Република България. С това тежката атмосфера на родните чалга-партита официално е препоръчана на младежта ни.

Този факт е, меко казано, стряскащ, на фона на зачестилите инциденти в столичния Студентски град. На практика се получава следният парадокс: докато Съветът на ректорите обсъжда засилени мерки за контрол в общежитията, университетите поощряват младежите да консумират „твърдо“ под кръшните звуци на поп-фолка.

Проучване в страницата на „UID” във Фейсбук показва, че до момента картите се раздават в УНСС, УАСГ и ХТМУ в София, ВВМУ във Варна и МВБУ в Ботевград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови