Стефан Данаилов навършва 70 г.

Последна промяна на 07 декември 2012 в 13:24 1340 0

Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС
Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС

На 9 декември, тази неделя, Стефан Данаилов става на 70 години. Юбилеят му няма да бъде отбелязан, защото самият той е предпочел да не празнува рождения си ден.

Смята се, че причината за отказа на Ламбо от публичност и празненства са скандалите със сина му Владо във „ВИП брадър“.

Народният театър обаче настоява да направи тържество и представление по случай рождения ден на звездата.

До момента е известно, че 70-годишният юбилей на актьора ще бъде почетен само с безплатни прожекции в кино „Одеон", където ще се пускат филми с негово участие на 9 и 10 декември.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия е от Ловеч, а баща му Хараламби Данаилов от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян.

Още като дете участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). Докато е в казармата, смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го посъветвал да следва във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови