Сметната палата брои колко висшисти са таксиджии и сервитьори

Последна промяна на 15 януари 2013 в 16:20 1463 6

Проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата (в средата). Снимка: Сергей Антонов
Проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата (в средата). Снимка: Сергей Антонов

Сметната палата започва проверка колко висшисти не успяват да се реализират по специалността си на пазара на труда, а им се налага например да работят като сервитьори или шофьори на таксита. 

Целта на анализа е да покаже ефективно ли се влагат средствата в държавното висше образование, обяви на пресконференция днес шефът на Сметната палата Валери Димитров. Той представи одитната програма за тази година.

 Одитът за кариерата на висшистите ще обхваща Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Националната агенция за оценяване и акредитация, както и осем университета - медицинските в София и Варна, техническите в същите два града, Аграрния в Пловдив, Великотърновския, Бургаския "Проф. Асен Златаров" и Икономическия във Варна. Вузовете са подбрани така, че да се обхванат най-популярните професии.

“Да видим дали инженерите карат таксита или са сервитьори. Дали се реализират на пазара на труда в чужбина. Дали държавните университетите поддържат специалности, от които обществото няма потребност”, обясни Димитров. По думите му одитът, който трябва да приключи през септември, ще е предимно аналитичен, а не счетоводен. Ще бъде сравнен професионалният път на произволно избрани висшисти и ако те не работят по специалността си, ще бъдат анкетирани за причината.

 Общо 510 одита планира да извърши Сметната палата през тази година. Сред набелязаните институции за финансова проверка са шест общини, министерствата на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на физическото възпитание и спорта и на културата, Агенцията по заетостта, Българската академия на науките, Висшия съдебен съвет, Народното събрание.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2013 в 20:20

Проектопрепоръка от името на Сметната палата: "Държавата, вместо да се чуди на кой университет какви пари да съкрати, да вземе да направи така, че инженерите да получават повече в България. Щото е възможно обществото хем да има потребност от тях, хем да са таксиджии и гурбетчии щото в България за инженерство им се полагат жълти стотинки".

15.01 2013 в 18:06

Е, нали премиера ги прати да пасат овце, какво има да го умуват. Вижда се къде е най-голямото недоразумение в отношение квалификация/длъжност.

15.01 2013 в 17:20

Да триумфира!

15.01 2013 в 17:19

:) ...

15.01 2013 в 17:19

Всъщност, живеем в ерата на информацията. За да се просветиш е достатъчно да можеш да четеш и анализираш като природна даденост. Тогава виСшисТки като "черната златка" няма да могат да ти се закачат на малкия пръст. Университетите в днешно време се изродиха в псевдо-академии... А "хубавото магаре и под скъсан чул си личи"... Както и умният човек :)

Видиш ли някой да размахва в днешно време повече от една магистратура - бягай надалеч!

Посредствеността триумфира!

15.01 2013 в 16:47

Да изчакат края на реформите от Европа 2020 и тогава да броят. Ще им се плаче.