Служители на ЧЕЗ занижават сметки срещу 500 лв.

Елица Мартинова 17 септември 2012 в 13:54 2818 2

Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС
Електрическа мрежа. Снимка: БГНЕС

Полицията задържа служители на ЧЕЗ, които всеки месец занижавали сметките на големи обекти срещу заплащане.

Информация по случая бе дадена на съвместна пресконференция между ГД „Национална полиция“ и ЧЕЗ-България.

Задържаните за престъплението са служители на енергийната компания, които са извършвали измами от края на 2011 г.

Нелоялните работници подбирали обекти с по-голяма консумация на енергия и им предлагали да занижават сметките им срещу месечно заплащане.

За целта те посещавали електромерите на заинтересованите лица два-три пъти месечно, за да манипулират отчетените данни. „Абонирани“ за услугата били около 30 обекта.

„В конкретния случай говорим за специалисти, т.е. те трябва да притежават определени технически умения, за да могат да извършат операцията. Особеното в случая е, че тук не говорим за еднократна манипулация, а за ежемесечна манипулация, понякога и няколко пъти месечно“, обясни началникът на сектор „Престъпления срещу собствеността“ главен инспектор Златка Падинкова.

Заплащането на престъпната група се формирало на база процент от употребената, но неотчетена енергия. Според Падинкова обикновено ставало въпрос за около 500 лв. месечно на обект.

От ЧЕЗ-България са имали информация по случая от няколко месеца, но поради мащабността на измамата потърсили съдействието на полицията. От компанията все още не са изчислили на каква сума възлизат загубите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови