Разбиха група за контрабанден внос на злато

08 март 2013 в 14:20 3625 0

Контрабандно злато. Снимка: Спецпрокуратура
Контрабандно злато. Снимка: Спецпрокуратура

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва различни по вид престъпления - укриване на данъци, контрабанден внос на злато, незаконни сделки с благородни метали. 

Участниците в групата са задържани на 6 срещу 7 март 2013 г. при специализирана операция на Сектор „Икономическа полиция“ към ОДМВР - Кърджали, ГДБОП и НАП, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Юксел Юсеин, ръководител на групата, и на сина му Селяхтин Юсеин. В групата участвал и Васил Герджилов, данъчен служител в НАП-Кърджали. 

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от юли 2011 г. Юксел Юсеин и синът му Селяхтин Юсеин са развивали незаконната си дейност в собствените им 3 чейнджбюра в Кърджали и 3 златарски магазина – 2 в Кърджали и 1 в Смолян. 

Васил Герджилов, който е данъчен служител в сектор „Приходи“ на НАП-Кърджали, оформял счетоводно незаконната дейност и давал указания на другите участници как да я прикриват.

При задържането на членовете на групата и извършените претърсвания в златарските магазини и чейнджбюрата са иззети пари и благородни метали за 1,2 милиона лева. В това число - над 17 килограма контрабандно злато, за което се предполага, че е внесено незаконно от Турция, както и суми в различни валути с неизяснен произход на стойност 350 000 лева. Иззети са и записи на заповеди за 1,5 млн. лева. Разследващите установяват произхода на записите на заповеди, както и наличните данни, че престъпната група вероятно се е занимавала и с мащабна лихварска дейност.

Установено е, че в златарските магазини са отчитани минимални продажби на ювелирни изделия. По този начин участниците едновременно са прикривали търговията с контрабандно злато и са укривали дължими данъци по сделките. Нанесените щети от престъпната им дейност се установяват.

С постановления на Специализираната прокуратура на участниците в организираната престъпна група е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянен арест на тримата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството