Quantcast

Продължава делото за смъртта на бебе в Горна Оряховица

Последна промяна на 17 февруари 2012 в 08:51 611 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив

В Габровския окръжен съд ще се проведе поредното заседание по делото срещу тримата лекари от болницата в Горна Оряховица, обвинени, че са причинили смъртта на преждевременно роденото момченце на Стела Добрева от Дебелец поради немарливост.

Петорна съдебно-медицинска експертиза трябва да бъде представена на днешното заседание по делото. Очаква се тя да установи дали акушер-гинеколозите Димитър Сотиров и Стефан Лазаров и неонатологът Катя Гецова са допуснали немарливост и са нарушили медицинските стандарти, което да е в пряка връзка със смъртта на недоносеното бебе, родено на 1 юли 2009 година в Горнооряховската болница. Търновските магистрати си направиха отвод, затова делото се гледа в Габровския окръжен съд. На последното заседание вещите лица, след изслушването на подсъдимите лекари, изразиха становище, което в голяма степен се различава от заключението в изготвената от тях тройна съдебно-медицинска експертиза. Това беше и мотивът за прокурорското искане, уважено от съда, за нова – петорна експертиза. 

300 хил. лв. кръвнина поискаха родителите на починалото на 1 юли 2009 г. бебе Николай от трима горнооряховски лекари. Двамата акушер-гинеколози и неонатоложката, станали известни от случая "Бебето от фризера", са обвинени, че поради немарливост са причинили смъртта на недоносеното бебе, родено със секцио. Обвинението се базира на 2 експертизи, направени в Александровската болница. Според прокуратурата гинеколозите не са осигурили адекватен лечебен процес и диагностика. Не били правени изследвания на сърдечните тонове на плода, бременната жена не била подлагана на предварително антибактериално лечение, а лекарите избързали със секциото без аргументи за спешност. Майката Стела Добрева разказа пред съда, че постъпила с изтекли води вечерта на 29 юни 2009 г. Терминът й бил след 40 дни. Ден по-късно й съобщили, че трябва да й се направи секцио. След като излязла от упойка, лекарите Сотиров и Лазаров я уверили, че всичко е напълно нормално и детето изплакало. Стела видяла за 2 мин. бебето, което било "розово-червено и издавало стонове". Малко след това й казали, че то трябва да бъде закарано в Търново, защото е недоносено. Когато дошъл екипът от търновската болница обаче, лекарката казала, че трябва да се бърза, защото "бебето е започнало да посинява". Вечерта около 20,40 ч съобщили на родителите, че детето е починало. Защитата твърди, че според болничните дневници момченцето е родено 1,8 кг и 43 см живо и здраво, но поради липса на неонатологично отделение в Г. Оряховица е било закарано в Търново. Там починало заради остър колапс на десния бял дроб.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !