Премиерът изненадващо се появи на протеста на пчеларите

OFFNews 22 април 2013 в 15:07 2741 1

Национален протест на пчеларите. Снимка: Сергей Антонов
Национален протест на пчеларите. Снимка: Сергей Антонов

Премиерът Марин Райков изненадващо се появи на националния протест на пчеларите на площад "Александър I" в столицата и подкрепи недоволните от употребата на опасни инсектициди, от които умират пчелните семейства.

Протестът ви е абсолютно основателен и аз се присъединявам към вашата позиция, каза министър-председателят пред събралите се около 200 души от цялата страна - от Варненско, Плевенско, Странджа, Добруджа и др.

Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем, утре няма да имаме какво да ядем, добави Райков и думите му бяха бурно аплодирани от множеството.

Той дойде на площада между Министерския съвет и президентството с министъра на земеделието проф. Иван Станков. „България категорично ще гласува за забраната на неоникотиноидните пестициди. Дал съм указания на министъра на земеделието да отстоява тази позиция, която аз съм подписал днес", каза още Марин Райков.

Наред с множество плакати с лозунги, протестиращите донесоха умрели пчели и празни пити, за да демонстрират нагледно сериозността на проблема си.

С демонстрацията си пчеларите алармираха за пореден път за критичната ситуация, в която се намират. Заради използването на неоникотиноидни пестициди в земеделието пчелните семейства у нас масово измират и вече са намалели драстично. Това застрашава не само производството на мед, а и на всички посеви и биоразнообразието.

Протестиращите настояват този вид инсектициди за бъдат забранени. Европейската комисия предложи страните членки да наложат двугодишна забрана върху използването на неоникотиноидните пестициди. При гласуването 13 държави са били "за", 9 са гласували "против" и 5 с "въздържал се". Сред последните е била и България. "За съжаление нашият глас е бил решаващ и предложението е било отхвърлено", посочи жена от протеста. Според хората на площада над 60% от смъртността при пчелите е в резултат на неподходящите препарати. Някои от болестите, от които измират други около 30 на сто от пчелните семейства, вероятно също са причинени от неоникотиноидните пестициди.

Да има субсидии за отглеждащите пчели, настояха от дошлите на площада.

На митинга дойдоха и представители на партията на "Зелените", които обявиха, че подкрепят исканията на пчеларите.

Паралелни протести със същите искания се проведоха и в Шумен, Разград и Търговище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!