Quantcast

Посланик Рийс: САЩ биха оценили консултации при назназчения на чувствителни позиции

Последна промяна на 10 септември 2013 в 10:36 4500 19

Н. Пр. Марси Рийс Снимка: Посолство на САЩ
Н. Пр. Марси Рийс Снимка: Посолство на САЩ

 

САЩ биха оценили, ако управляващите в България се консултират с тях при вътрешни назначения на т.нар. чувствителни позиции, но това все пак зависи от правителството.

Това коментира американският посланик в България Марси Рийс по темата за протестите, започнали преди три месеца след назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 В студиото на bTV посланик Рийс посочи, че в момента политическата ситуация се дефинира от продължаващото гражданско недоволство и хората имат право да знаят при назначаването на хора на подобни служби с какви качества е кандидатът. „Важно да има открит процес, в който качествата и квалификациите на човека да са предоставени така, че хората да знаят с какво те ще допринесат към професията”, каза Рийс и добави, че има малък напредък в тази област, но има нужда от още доста.

Посланикът уточни, че сегашният председател на ДАНС не е бил обект на обсъждане с нея, защото той вече е заемал ръководна длъжност – заместник-председател на агенцията.

Марси Рийс допълни, че хубавото в протестите е изваждането на дневен ред на много потискани теми. „Шествията катализираха дискусии по важни въпроси. Ценно е, че се повдигат разговори по проблемите с корупцията, свободата на словото, върховенството на закона”, смята тя и изрази надеждата, че това ще доведе до усилия към реформи.

 Дипломатът не се ангажира с позиция дали предсрочните избори или стабилността на кабинета са по-доброто решение за България в момента. „Това българите трябва да го решат. Ние като най-старата конституционна демокрация можем да помогнем в укрепването на демократичността, с експертен опит и съвети”.

 Марси Рийс коментира и конфликта в Сирия, като посочи, че има множество загинали вследствие на използването на химическо оръжие в страната и акцентира върху важността на това светът да реагира. „Преди над 100 години решихме, че използването на химически оръжия е неприемливо и това заслужава сериозен отговор, това наистина е морална бариера”, посочи тя.

По думите й е важно да се разграничи ситуацията с химическите оръжия в Сирия, „където говорим за ограничена целенасочена военна реакция” и цялата политическа картина, на която трябва политическо решение, допълни посланик Рийс.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2013 в 18:11

Мале, малееее, страшен "капацитет" си по въпросите на сигурността. "Самочувствието" ти да се изказваш "компетентно" ме навежда на мисълта, че си или "шапкар" (фуражкаджия) или потомък на такива. А за "простотията" си прав. Това го приемам като самоанализ от твоя страна. Но ти не се обвинявай, виновни са родителите ти.

10.09 2013 в 17:55

Ми ако им ползваш ресурсите. Особенно в сигурноста и разузнаването, консултирай се. Тука всичките по големи престъпления са разкрити от външни секретни служби - ФБР и тн .. така че става дума за достап до техните системи с данни. Ако искаш сигурност и достъп, както вече казах, ще се консултираш и песни ще пееш .. или ще ползваш албанските бази данни ..
Може и руските и китайските ако им вярваш ама тогава пък ще трябва с тхя да се консултираш.

То верно простотията по хората ходи ...

10.09 2013 в 17:53

Това не е точно вмешателство. Българските тайни служби за нищо не стават. Освен за покровителстване на Мафията. Затова като ползваш услугите на ФБР, ще се консултираш и песен ще пееш.

10.09 2013 в 17:51

Еми оня комуниста дето има паметник - той е мятал бомби над София. хаха. Дето Янаки ходи да му се кланя.

10.09 2013 в 17:50

То в уикилийк си пише, че се е консултират Боко ... и не само той ;)

10.09 2013 в 17:49

Е не ползват ли оня супер скъпо струващия световне консултант, как му беше името... дето е мега експерт по всичко, включително ВиК, ядрена енергетика, сигурност .. .. а да сетих се - Ахмед Доган? За какво им е друг консултант?

10.09 2013 в 17:08

Никой не бива да ни се меси във вътрешната политика!!! Затова час по скоро ОСТАВКА и да се назначават кадърни хора!

10.09 2013 в 15:01

Предлагам да се консултираме и с Албания и Таджикистан.

10.09 2013 в 13:23

Я пак?

10.09 2013 в 13:13

Леко си се заблудил приятелю. Не Американците са нахални. Посочили са, че би им било приятно да се консултираме с тях. От друга страна, наглата руска сволоч съвсем безцеремонно си позволява да изисква разни неща, било то наказания за тъпия им паметник, било то придвижване на мръстните им договорчета - я за газ, я за белеНе.