Посланик Рийс: САЩ биха оценили консултации при назназчения на чувствителни позиции

10 септември 2013 в 10:36 4942 19

Н. Пр. Марси Рийс Снимка: Посолство на САЩ
Н. Пр. Марси Рийс Снимка: Посолство на САЩ

 

САЩ биха оценили, ако управляващите в България се консултират с тях при вътрешни назначения на т.нар. чувствителни позиции, но това все пак зависи от правителството.

Това коментира американският посланик в България Марси Рийс по темата за протестите, започнали преди три месеца след назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 В студиото на bTV посланик Рийс посочи, че в момента политическата ситуация се дефинира от продължаващото гражданско недоволство и хората имат право да знаят при назначаването на хора на подобни служби с какви качества е кандидатът. „Важно да има открит процес, в който качествата и квалификациите на човека да са предоставени така, че хората да знаят с какво те ще допринесат към професията”, каза Рийс и добави, че има малък напредък в тази област, но има нужда от още доста.

Посланикът уточни, че сегашният председател на ДАНС не е бил обект на обсъждане с нея, защото той вече е заемал ръководна длъжност – заместник-председател на агенцията.

Марси Рийс допълни, че хубавото в протестите е изваждането на дневен ред на много потискани теми. „Шествията катализираха дискусии по важни въпроси. Ценно е, че се повдигат разговори по проблемите с корупцията, свободата на словото, върховенството на закона”, смята тя и изрази надеждата, че това ще доведе до усилия към реформи.

 Дипломатът не се ангажира с позиция дали предсрочните избори или стабилността на кабинета са по-доброто решение за България в момента. „Това българите трябва да го решат. Ние като най-старата конституционна демокрация можем да помогнем в укрепването на демократичността, с експертен опит и съвети”.

 Марси Рийс коментира и конфликта в Сирия, като посочи, че има множество загинали вследствие на използването на химическо оръжие в страната и акцентира върху важността на това светът да реагира. „Преди над 100 години решихме, че използването на химически оръжия е неприемливо и това заслужава сериозен отговор, това наистина е морална бариера”, посочи тя.

По думите й е важно да се разграничи ситуацията с химическите оръжия в Сирия, „където говорим за ограничена целенасочена военна реакция” и цялата политическа картина, на която трябва политическо решение, допълни посланик Рийс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!