Полиция спря лъвица на път за Варна (видео)

OFFNews 25 март 2013 в 11:29 5829 0

Едно от лъвчетата на Софийския зоопарк вече е във Варна. Снимка: Дияна Герогиева
Едно от лъвчетата на Софийския зоопарк вече е във Варна. Снимка: Дияна Герогиева

Варненският зоопарк се сдоби с нова лъвица. Двегодишната Косара бе транспортирана под упойка от зоологическата градина в София, за да заживее в новия си дом в морския град, а по пътя бе спряна за полицейска проверка.

Лъвицата пропътува 400-те километра от столицата до Варна в клетка в микробус в неделя следобед. Край Ябланица екипът бил спрян от полиция за проверка на документи. Не е известно как са реагирали униформените на необичайния товар, но проверката събудила лъвицата и тя през остатъка от пътя до Варна тя била в полусънено състояние.

От съображения за безопасност се наложило част от металната ограда на клетката на лъвовете във Варна да бъде отрязана, за да може транспортната клетка на събуденото животно да бъде приближена плътно. Лъвицата пръстъпила плахо в новия си дом, но се очаква до 24 часа да дойде на себе си от упойката и да започне да се адаптира, обясни д-р Иван Цветков от Софийския зоопарк.

Косара имала благ нрав и обичала да си похапва, разказа още лекарят. Досега неговата питомка е живяла с майка си, а скоро ще си има и партньор от Старозагорския зоопарк. Дотогава компания ще й прави ветеранката във варненската зоологическа градина - лъвицата Вяра, която е около десетгодишна. По-младата от двете лъвици във Врана - 7-годишната Василка, отпътува днес за София, а утре ще замине за зоопарка в Сараево. Преди да бъде натоварена в същия микробус, с който пътува и Косара, на Василка също бе поставена упойка със стреличка. Д-р Цветков провери дали е заспала, като дръпна опашката й. След това постави още една доза упойка и екипът потегли за столицата. Докторът обясни, че упойката е щадяща и запазва гълтателния рефлекс на животното, за да не се задави.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!