Починал е полицай след дежурство в столицата

04 юли 2013 в 08:21 4728 5

Парламентът е отцепен от полиция Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис/Архив
Парламентът е отцепен от полиция Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис/Архив

44-годишен служител на МВР е починал след дежурство в столицата. Малкото име на полицая е Миро. Той издъхнал внезапно в дома.

Колеги на полицая коментират, че причините за смъртта му са умората и стресът от всекидневното натоварване, съобщава БНР.

Пред OFFNews пресцентърът на МВР потвърди за смъртта на свой служител, но отказа да коментира причината, тъй като предстои аутопсия. 

"Поднасям съболезнованията си към семейството на починалия колега полицай. За да има твърдение, че той е починал от претоварване по време на охрана на протестите, трябва да е установена такава причинно-следствена връзка. Такава не е установена до момента и не можем да твърдим, че колегата е починал поради дежурството си", каза  пред БНР директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов. Той обясни, че починалият полицай е служител на 44 години, който до момента има 27 години трудов стаж в МВР и по-големият му трудов стаж е преминал като служител към специализираните полицейски сили към СДВР, които охраняват масови мероприятия. "Смъртта е настъпила, преди да отиде на работа, в дома му", уточни Спиридонов.

По думите му служителите на Столичната полиция са изключително натоварени. "Това е разбираемо, както с обстановката с митингите, така и с престъпността в столицата. Имаме единични случаи на полицаи, които са се почувствали зле. Служител на 7-мо РУП се е почувствал дискомфортно на поста си, извикан е бил медицински екип, отстранен е от поста, за да може да почива. Такива многохилядни митинги се охраняват с голям брой полицаи. Полицаите, които използваме са служители на СДВР в по-голямата си част, за да ги облекчим през цялото време сме използвали полицаи, които са от близките дирекции на МВР. Осигурявали сме и време за почивка на служителите от СДВР. Осигуряването на вода се прави от първите дни на протестите. Има служебен автомобил, който раздава вода на полицаите", каза Спиридонов.

"Тази категория служители, които са на улицата, имат право на до 50 часа на тримесечие извънреден труд и те се заплащат. "Много от полицаите са наближили, а някои са и прехвърлили тези часове, поради тази причина докарваме служители на МВР от близките дирекции, за да внесем баланс, посочи Спиридонов. - Не сме спрели почивките на абсолютно никой служител на СДВР. Не са спирани почивките на полицаите, а принципно при такива масови мероприятия се спират почивките, за да се осигури безопасността на гражданите. Но ние не сме им спрели почивките", категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews